Mavi Balina Nedir?

BİLİM-TEKNOLOJİ 05.08.2020, 00:25
Mavi Balina Nedir?

Mavi Balina oyunu geçtiğimiz günlerde yaşanan trajik olaylar sebebiyle tüm Dünya’da ve Türkiye’de gündeme geldi ve büyük tepkiler topladı. Gençler ve çocuklara yönelik bu oyunun onları intihara sürüklediği konuşuluyor ve aileler bu konu hakkında tedirgin olmaya devam ediyor. Peki, Mavi Balina nedir? Mavi Balina hakkında merak edilenler nelerdir? Mavi Balina’dan nasıl korunulur?

Mavi Balina Nedir?

Diğer adıyla ‘ Mavi Balina Challangce‘ neredeyse tüm dünyada oynanabilen bir internet oyunudur. Oyunun 50 tehlikeli bölümden oluşması ve son bölümde oyuncudan intihar etmesinin istenmesi durumun ne kadar ciddi olduğunu gözler önüne seriyor.

Oyunu ‘ölüm grubu’ isminde bir grup ilk olarak 2013 yılında VKontakte adındaki sosyal paylaşım sitesinde paylaşmaya başladı. 2015 yılında oyuncular arasında ki ilk intihar vakası görüldü. Oyunu yazan kişi Rus asıllı Philipp Budeikin’dir. Philipp Budeikin üniversiteden uzaklaştırılmış bir psikoloji bölümü öğrencisidir. Kendisi yazmış olduğu bu oyundan dolayı, en az 16 genci intihara teşvik etmek suçuyla tutuklanmıştır. Oyunu yapma amacını ise toplumdaki biyolojik artıkları temizlemek olarak belirtmiştir. Rus Novoya gazetesinde yayınlanan bilgiye göre oyunun yol açtığı intihar sayısı 100’ü aşmıştır. Oyunun adıyla ilgili olarak ortaya sürülen iddia ise, balinaların bazen sebebi belli olmayan bir şekilde karaya vurup intihar etmeleri.

Mavi Balina Hakkında Merak Edilenler

Oyunu oynamaya başlayan kişilerin 50 talimatı yerine getirmesi yerine getirmesi isteniyor. Bu 50 görev şiddet içerikli ve tehlikeli şeylerden oluşuyor ve 50 günlük bir süreyi kapsıyor.  Görevler arasında; kişinin derin olmayacak şekilde kolunda ve bacağında kesikler atması, uzun bir süre boyunca kimseyle görüşmeyip sosyal hayatını sonlandırması, rahatsız edici niteliğe sahip müziklerin yüksek sesle dinlenmesi gibi şeyler yar alıyor. Son aşamaya gelindiğinde ise oyuncudan yüksekten atlayarak veya kendini asarak intihar etmesi isteniyor.

Sosyal medya platformları oyunun hızlı bir şekilde yayılmasına bir zemin hazırlıyor. Özellikle yaş aralığı 10-14 olan çocuk ve gençler oyunun hedefi. Oyunu düzenleyen kişiler, oyunun yayılması için sosyal medyayı çok aktif bir şekilde kullanıp bu gençleri oyuna dâhil etmeye çalışıyor. Sosyal medya platformları ise oyunun yayılmasını önlemek için çeşitli tedbirler alıyor.

"Mavi Balina" Oyunundan Nasıl Korunulur?

                Bu oyun nedeniyle tedirgin olan ve Mavi Balina’dan nasıl korunulur sorusuna cevap arayan  anne-babalara çocuklarını korumaları için uzmanlar çeşitli önerilerde bulunuyor. Bu öneriler şu şekilde sıralanabilir;

  • Çocuğunuz ile düzenli olarak konuşun, internet hakkında bilgilenmelerini ve zararlı içeriklerden korunmaları gerektiğini öğretin.
  • Çocuğunuza internette yaşadıkları üzücü durumları size anlatabileceğini söyleyin.
  • Tanımadığı kişilerle internet üzerinden herhangi bir diyalog veya bağ oluşturmaması gerektiğini kesin bir dille aktarın.
  • Tanımadığı kişilerle kişisel bilgilerini, adres ve telefon numarası gibi bilgileri paylaşmaması gerektiğini öğretin.
  • İnternetin güvenlik ayarlarını gözden geçirin, mümkünse ebeveyn kontrollü internet kullanın.
  • Çocuğunuzu iyi gözlemleyin, herhangi bir değişiklik fark ettiğinizde onunla konuşun ve gerekirse bir uzman yardımı alın.
Yorumlar (0)