Mars yüzeyini dövdü, mega tsunami oluşturdu!

Mars'ın yüzeyini yaklaşık 3,4 milyar yıl önce döven bir asteroit nedeniyle mega tsunaminin meydana geldiği, bunun da 110 kilometre çapında bir kraterin oluşmasına yol açtığının tahmin edildiği kaydedildi. İşte sonuçları Scientific Reports'ta yayımlanan çalışmadan detaylar...

BİLİM-TEKNOLOJİ 02.12.2022, 18:40 03.12.2022, 17:17 Hakan Öksüz
Mars yüzeyini dövdü, mega tsunami oluşturdu!

Elon Musk'ın "Mars'ı kolonileştirme" hedefi, son yıllarda Kızıl Gezegen'e duyulan merakın artmasını sağlayan etmenlerden biri oldu. Güneş Sistemi'nin dördüncü gezegeni olan Mars ile ilgili yapılan bir araştırmanın sonuçları, Scientific Reports'ta yayımlandı. 

Araştırmaya göre Kızıl Gezegen, yaklaşık 3,4 milyar yıl önce dev bir asteroit tarafından dövülmüş olabilir. Gezegende milyarlarca yıl önce gerçekleştiği tahmin edilen mega tsunaminin nasıl bir etkiye yol açmış olabileceği üzerine yıllar boyunca yapılan çalışmalar, bu devasa olaya neden olabilecek çarpma kriterinin bulunması üzerine yoğunlaşmıştı.

Çapı yaklaşık 110 kilometre!

Mars yüzeyinin analiz edildiği yeni çalışma, söz konusu olaya yol açabilecek çarpma kraterini ortaya çıkardı. Çapı yaklaşık 110 kilometre olan "Pohl" isimli kraterin, deniz seviyesinin 120 metre altında, gezegenin kuzey bölgesindeki ovalarda yer aldığı düşünülüyor.

Mega tsunami simülasyonu yapıldı

Söz konusu kraterin oluşumuna yol açabilecek asteroit çarpmasının, bir mega tsunimaye neden olup olmayacağı araştırıldı. Bunun için bazı kuyruklu yıldız ve asteroit çarpmalarının simüle edildiği kaydedildi. Simülasyonda asteroit çarpmaları nedeniyle mega tsunamilerin oluşabildiği, bu tsunamilerden dolayı 110 kilometre çapa sahip kraterlerin meydana gelebildiği görüldü.

Dinozorları öldüren asteroit ile benzer etkiye sahip!

Araştırmada simüle edilen mega tsunaminin, karadaki yüksekliğinin 250 metreye ulaşabildiği belirlendi. Yaklaşık 66 milyon yıl önce Dünya'ya düşen ve dinozorların ölümüne neden olan asteroit çarpmasının, araştırmada simüle edilen çarpma ile benzer etkiye sahip olduğu ifade edildi. 

Yorumlar (0)