Mars yolculuğunun yarısı tamamlandı!

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından fırlatılan Perseverance, Mars yolculuğunun yarısını tamamladı. Söz konusu uzay aracı, Şubat ayında Mars'a inecek. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 01.11.2020, 10:50 01.11.2020, 21:11
Mars yolculuğunun yarısı tamamlandı!

Perseverance isimli uzay aracı, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından 30 Temmuz 2020'de fırlatıldı. 

Söz konusu uzay aracının, 2021 yılının Şubat ayında Mars'a ineceği bildirildi. Perseverance'ın kameralar ile donatıldığı ve söz konusu uzay aracının yanında ufak bir Mars helikopterinin de yola çıktığı aktarıldı. 

Perseverance'ın kızıl gezegende yaşanan jeolojik süreçleri ve yaşanabilirliği inceleyeceği ifade edildi. Uzay aracının, kızıl gezegende önceden yaşam olup olmadığını ve biyolojik kanıtları irdeleyeceği kaydedildi. 

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Perseverance'ın sıkıntısız biçimde Mars'a doğru yol aldığını ve yolculuğunun yarısını bitirdiğini duyurdu. Bu durum, Perseverance'ın üç ayda neredeyse 235 milyon kilometrelik bir yolculuğu bitirdiği manasını taşıyor. 

Söz konusu uzay aracının, uçuş rotası sebebiyle şu anda Mars ile Dünya'nın tam orta yerinde bulunduğunun söylenemeyeceği ifade edildi. Dünya ile kızıl gezegenin arası düz bir rota olarak değerlendirildiğinde, Perseverance'ın şimdi Dünya'dan 42.7 milyon kilometre uzaklıkta bulunduğu söylenebilir. Uzay aracının, kızıl gezegenin 28.8 milyon kilometre gerisinde olduğu da ifade edilebilir. 

Gezegenler arası seyahatini sürdüren Perseverance için gereken kontrollerin sık sık gerçekleştirildiği kaydedildi. Ekiplerin, sıkıntı yaşamamak adına Perseverance'ın sistemlerini denetlediği aktarıldı. 

Perseverance'ın, Mars'a yolculuk eden tek uzay aracı olmadığı biliniyor. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Çin tarafından fırlatılan araçların, şimdi Mars'a doğru seyahat ettiği ve bütün araçların 2021 yılının Şubat ayında Mars'a ineceği kaydedildi.

Yorumlar (0)