Mars'tan 4 milyar yıl öncesinden haber var!

Mars'ın Curiosity uzay aracından gelen verileri değerlendiren bilim insanları tarafından Mars'ın yüzeyinde 4 milyar yıllık devasa sellerin izlerine rastlandığı kaydedildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 24.11.2020, 14:51 25.11.2020, 02:31
Mars'tan 4 milyar yıl öncesinden haber var!

NASA'nın Mars Bilim Laboratuvarı misyonunun bir parçası olarak, Gale kraterinde keşif yapılan otomobil büyüklüğündeki keşif aracı Curiosity, 2012 senesinden beri kızıl gezegendeki görevini sürdürüyor.

Curiosity'den elde edilen verileri inceleyen bilim insanlarınca, Mars'ın ekvatorundaki Gale Krateri'nde dört milyar yıl öncesinde inanılmaz büyüklükte sellerin olduğu tespit edildi.

Kızıl Gezegen'de devasa sellerin yaşandığı bilgisine; Cornell, Jackson State, Hawaii Üniversitesi ve Jet Propulsion'dan bir araya gelen ekipler ulaştı.

Mars'ta yaşam var mıydı?

Elde edilen bulgular, çok uzun zaman önce Mars'ın hayat barındırabilecek şartlara sahip olduğunu ortaya koyuyor.

Alberto G. Fairen, araştırmanın baş ortaklarından ve Curiosity'den gelen yeni fotoğrafları değerlendirdiğinde dev sellerin gezegende açmış olduğu çukurları gördüklerini ve bu çukurların öncesinde Mars'ın yörüngesinden almış oldukları görüntülerde de bulunmadığını kaydetti.

Yaklaşık olarak 10 metre yüksekliğinde olduğu görülen bu yapıların tepe noktası arasındaki mesafeyi ölçen araştırmacılarca, bunların 24 metre derinliğinde ve en az 10 m/sn hızında hareket eden sel sularından dolayı ortaya çıkmış olabileceğini ifade ediyor.

(Mars'ta halihazırda görev yapmakta olan uzay aracı Curiosity)

Göktaşı sellere sebep oldu

Bilim insanları tarafından bu devasa sellere neyin sebep olabileceği üzerinde düşünülüyor. Ekip, Mars'ta bir zamanlar buzla kaplı zemine çarpan büyük bir göktaşının, yüzeyden çıkan su buharıyla birlikte metan gazı ve CO2'nin atmosfere salınmasına sebep olduğunu söylüyor.

Ardından oluşan şiddetli yağışın ise Shart Tepesi'nin yamaçlarıyla Gale Krateri'nde hızla akıp dev selleri oluşturduğu ifade ediliyor.

Yorumlar (0)