Mars'ın geçmişine ışık tutacak keşif!

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) Mars Ekspresi adlı uzay aracı, Mars yüzeyinde bulunan ancak daha önce tespit edilmeyen bir krateri fotoğrafladı. Kraterin, 4 milyar yıl önce yaşanan kaos döneminde oluştuğu tahmin ediliyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 13.06.2022, 11:09 Hakan Öksüz
Mars'ın geçmişine ışık tutacak keşif!

Uluslararası uzay ajanslarının Mars üzerindeki araştırmaları sürüyor. NASA'nın Perseverance aracı, gezegenin yüzeyinde incelemeler yapıyor. Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ise Mars'ın yörüngesine konuşlandırdığı uzay aracıyla gezegenin atmosferini inceliyor.

Gezegenin geçmişi, daha doğru tahmin edilebilecek!

Gezegende yer alan yeni bir krater, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) Mars Ekspresi adlı uzay aracının kamerası tarafından fotoğraflandı. Göl tabanını andıran kratere ait fotoğraf, bilim dünyasında heyecan yarattı.

Araştırmacılar, Mars'ta yer alan kraterler sayesinde gezegenin geçmişine dair izlenimler edinmek istiyor. Fotoğraflanan krater sayesinde Mars'ın jeolojik geçmişinin daha doğru şekilde tahmin edilebileceği kaydediliyor.

Yaklaşık 4 milyar yıl önce oluştu

Gezegenin güney bölgelerindeki Aonia Terra'da yer alan kraterin çapının 30 kilometre olduğu belirtildi. Genişliği 200 kilometre olan Lowell Krateri'ne yakın bir konumda bulunan kraterin, yaklaşık 4 milyar yıl önce meydana geldiği ifade edildi. "Geç Ağır Bombardıman" olarak adlandırılan bu dönemde Güneş Sistemi'ndeki birçok gök cisminin birbiriyle çarpıştığı tahmin ediliyor.

Bilim insanlarına göre Mars yüzeyindeki birçok krater, yaklaşık 4 milyar yıl önceki kaos döneminde oluştu. Mars yüzeyindeki bu kraterler, gezegende hava olaylarının olmaması nedeniyle değişmedi.

Yorumlar (0)