Marjinal Ne Demek? TDK Sözlük Anlamı

BİLİM-TEKNOLOJİ 24.10.2020, 13:16
Marjinal Ne Demek? TDK Sözlük Anlamı

   İnternetin ve sosyal mecraların insanları farklı olmaları için baskılaması ve o yönde sürüklemesi ‘marjinal’ kelimesini daha sık duymaya başlamamıza sebep olmuştur. Halk arasında genellikle normlara uymayan ve sözüm ona ‘sıra dışı’ olan şeyleri tanımlarken kullanılan bu sıfat aslında sadece tek bir anlam barındırmamakta ve kelime anlamı da tam olarak bilinmemekte ve anormal bulduğumuz tüm olay ve kişileri betimlerken kullanılmakta. Peki, marjinal ne demek ve marjinal fayda ne anlama gelmektedir?

   Türk Dil Kurumunda yer alan tanıma göre ‘aykırı’ anlamına gelen marjinal kelimesi aynı zamanda matematiksel bir terim olarak ‘son birim’ anlamını barındırmaktadır. Yani, konuyu toplum nezdinde değerlendirdiğimizde ‘marjinal’, genelin fikir ve düşüncelerinden farklı düşünce ve fikirlere sahip olan kişiler olarak tanımlanırken bilimsel anlamda kullanılan ‘marjinal birim’ kavramı ise uç noktada veya sonda olan anlamına gelmektedir, özellikle ekonomi-finans sektöründe sıklıkla karşılaşılan bir terimdir.

   Bunlarla da sınırlı kalmayıp müzik, sanat ve siyaset gibi alanlarda da karşılaştığımız marjinal kelimesinin genel olarak ‘marjinal insan’ ve ‘marjinal fayda’ olarak iki farklı formda cümle içinde kullanıldığını görürüz. Marjinal insanın ne demek olduğunu bu bölümde açıklamış bulunuyoruz. Peki, marjinal fayda ne demek?

Marjinal Fayda Ne Demek?

   Özellikle iktisat biliminin temel kavramlarından birisi olan marjinal fayda kavramı ‘marjinal birim’ ile doğrudan bağlantılı bir terimdir. Marjinal birimin son birim anlamına geldiğini daha önceki bölümde belirtmiştik, marjinal fayda ise en kısa tabiriyle, bir malın tüketilen her ek birimin bir önceki tüketime olan orantısıdır ve marjinal fayda her zaman negatif eğimdedir. Bunun sebebini klasik bir örnekle açıklamak gerekirse; suyu ele alalım, çok susamış birisi bir bardak su içtiği zaman o bir bardak sudan maksimum faydayı sağlamış olacak ve bundan sonra içtiği ikinci bardaktan elde ettiği fayda birinci bardaktakinden daha az olacak, bu şekilde su içmeye devam eden birisi her bardakta bir öncekinden daha az fayda elde edecek ve bir süre sonra su içmek ona fayda değil zarar vermeye başlayacak ve marjinal fayda negatif bölgeye geçecek.

Yorumlar (0)