Lise öğrencisi, iş alanlarında kullanıma uygun 'Robot Köpek' geliştirdi

Eskişehir’de 18 yaşındaki Halid Yıldırım, geliştirdiği robot köpek ile robotik ve kodlama alanında bölge finalinde birinci oldu ve  TÜBİTAK 52. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda finale kaldı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 05.04.2021, 17:16 06.04.2021, 09:24
Lise öğrencisi, iş alanlarında kullanıma uygun 'Robot Köpek' geliştirdi

Pandemi sürecinde, farklı iş alanlarında kullanılabilen robot köpek projesini 6 ay tamamlayan Halid Yıldırım, projesiyle katılmış olduğu TÜBİTAK 52'nci Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasında finale kaldı.

180 proje arasında finale kaldı

Halid Yıldırım, video konferans yoluyla yapılan bölge değerlendirmesinde, robotik ve kodlama alanında 1. seçilerek 24-28 Mayıs arasında Ankara’da yapılacak Türkiye finaline katılacak. Eskişehir’i temsil edecek olan Halid Yıldırım, Türkiye finalinde farklı bölgelerden gelen 22 projeyle, birincilik için yarışacak.

“Pandemi sürecini etkili bir şekilde değerlendirdim”

Pandemi sebebiyle uzun süre evde kaldığını söyleyen Halid Yıldırım, bu süreci etkili bir şekilde değerlendirdiğini aktardı ve şunları söyledi:

“Altı aylık bir çaba ve emeğin sonucunda tamamlamayı başardığım robot köpeği projemin birincilik kazanmasıyla çok mutlu oldum. Pandemi sebebiyle sokağa çıkma yasağı döneminde, evde kaldığımız zamanı etkili değerlendirdim ve bunu avantaja dönüştürdüm. Projenin başında mevcut robot köpek projelerinin, herhangi bir iş kolu için özelleştirilmediğini gözlemledim. Ayrıca üzerinde kullanıcıların ihtiyaç duymayacağı aparatlar ve dedektörler bulunduran modeller olduğunu gördüm. Var olan projelerdeki dezavantajlar sebebiyle, uzmanlık alanlarına yönelik hassas sensör ve yeni kabiliyetler kazandırılmış modüler setlerin dizayn edilmesi ve ana gövdenin üstüne “tak çalıştır” kabiliyetinin yapılmasının daha ekonomik ve pratik olacağını fark ettim ve projeyi buna göre hazırladım.”

“En büyük hedefim yurt dışında ülkemi temsil etmek”

Hedefleriyle ilgili de konuşan Halid Yıldırım, en büyük hedefinin yurt dışındaki teknoloji ve bilim yarışmalarında Türkiye’yi temsil etmek olduğunu söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü

“Projemi hazırlarken robotumun iki şeye yönelik olmasını amaçladım. İnsanların işine kolaylaştırarak onlara yardımcı olması ve ikinci olarak da güvenlik ve sağlık sebebiyle sakıncalı olan yerlerde insanların yerine verilen sorumlulukları gerçekleştirmesidir. İleriki yıllarda askerî alanda, sınır güvenliğinde, sağlık hizmetlerinde, uzay çalışmalarında, doğal afetler ve maden kazalarında gibi birçok alanda bu projemin, geniş bir kullanım alanı bulacağını söyleyebilirim. Ankara’da gerçekleşecek Türkiye finallerinde kendi okulumu ve şehrim Eskişehir’i başarıyla temsil etmeyi ve yüksek bir derece almayı umut ediyorum. En önemli hedefim; geliştirdiğim Modüler Robot projem ile birlikte yurt dışındaki yarışmalarda milletimi ve Türkiye’yi temsil edip, ülkeme birincilik getirmektir.”

Yorumlar (0)