Linklere dikkat! Sonra çok geç olabilir!

Son yıllarda artan veri hırsızlığında en çok kullanılan yöntemleri anlatan Bilgisayar Programcılığı Programı Dr. Öğretim Üyesi Zeliha Kartal Yıldız, alınacak önlemler hakkında bilgi verdi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 06.05.2021, 12:53 06.05.2021, 18:11
Linklere dikkat! Sonra çok geç olabilir!

İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Programcılığı Programı Dr. Öğr. Üyesi Zeliha Kartal Yıldız, artan veri hırsızlığında en çok kullanılan yöntemlerden ve korunma tedbirlerinden bahsetti. 

Özellikle salgın sürecinde sosyal medyanın ve kişisel verileri barındıran platformların kullanımında büyük bir artış yaşandığına işaret eden Yıldız, bunun veri hırsızlığındaki artışı da tetiklediğini belirtti.

Veri hırsızlığı yöntemleri

Yıldız, veri hırsızlarının şu 4 yöntemi sık kullandığına değindi:


Keylogger

Bilgisayara bulaştırılan bir virüs yoluyla her tıklamayı kaydedip bağlı olan mail adresine rapor gönderiyor.

Trojan

Daha ayrıntılı olan bu virüs, ekran alıntısı, video kaydı ve uzaktan bağlanma gibi yöntemlerle bilgisayardaki her türlü bilgiye erişerek tehlikeli işlemler yapabilme özelliği gösteriyor.

Sosyal Mühendislik

İnternet kullanıcılarının zaaflarından yararlanarak bilgilerine erişmek veya virüs bulaştırmak için kullanılan yöntemdir.

Kişi listesinde yer almayan ve bilinmeyen adreslerden gönderilen maillerin sonuna konan linkler ve şanslılığa vurgu yapan tuzak siteler yöntemiyle yapılıyor. Linkin tıklanmasıyla bilgisayara virüs yükleniyor.

Oltalama Tekniği

Sahte web siteleri ile kullanıcı bilgilerine erişiliyor.

‘‘Önce düşünüp sonra paylaşın''

Yıldız, veri hırsızlığına karşı alınabilecek tedbirlerden de bahsetti.

Sosyal medya paylaşımlarından önce düşünülmesini sonra paylaşımların yapılması gerektiğini vurgulayan Yıldız, kendimize ve yakınlarımıza ait stratejik önemdeki özel bilgileri paylaşmaktan kaçınmamız gerektiğini belirterek bunu örnekle açıkladı:

‘‘Tatil biletimizi paylaştığımızda, hırsızlara ‘evde yokuz’ mesajı verebileceğimizi unutmamamız gerekir.”

Yıldız, sosyal medyadaki mesajlaşmalara mail ve SMS özelliği yüklenmemesi gerektiğini vurgulayarak bu ortamlardan kişisel mesajlar yazılmaması uyarısını yaptı.

Uygulamaya izin verirken dikkat!

İndirilen uygulamalara izin verirken dikkat edilmesi gerektiğini belirten Yıldız, ‘‘Özellikle konum, mikrofon, kamera ve galeri izinleri verilen, güvenilirliği bulunmayan bir uygulamanın, kullanıcılarının tüm verilerini saklayıp kullanabileceğini düşünerek hareket etmeliyiz'' dedi.

Mail ve SMS linklerindeki tehlike! 

Yıldız, son zamanlarda en çok kullanılan veri hırsızlığı yönteminin mail ve SMS’le gönderilen linkler olduğuna değinerek bu linklere kesinlikle tıklanmamasını, gelen içeriğin mutlaka kontrol edilmesini istedi. 

Yıldız, en basit kontrol yönteminin http'nin sonundaki ‘s' takısının bulunmasına dikkat edilmesi olduğuna işaret ederek mail şifresi uyarısı da yaptı.

Sosyal medya hesaplarının yalnızca parola sıfırlamak için güvenli bir bağlantı e-postası göndereceğini, kesinlikle mail şifresi istemeyeceğini de vurguladı.

Antivirüs programıyla önlenebilir

Bilgisayar ve telefonlarda antivirüs programı olmasının önemli bir koruma sağlayacağını söyleyen Yıldız, mümkün olduğunca antivirüs programının internet security versiyonunda kullanılmasını tavsiye etti.

Çocuklar bilinçlendirilmeli

Yıldız, veri hırsızlığına karşı çocukları bilinçlendirmenin de önemini vurgulayarak her aileden en az bir kişinin sosyal medya okuryazarlığı bilgisine sahip olarak bunu çocuklara da aktarmasının önemine işaret etti. 

Yıldız, son olarak sosyal medya okuryazarlığının öğretebileceği en temel şeyin, sosyal medyadaki gönderinin amacını ve doğruluğunu değerlendirebilme yeteneği olduğunu ifade etti.

Yorumlar (0)