Kuzey Koreli korsanlar kripto avında: Yaklaşık 1 milyar dolar!

TradingPlatform.com adlı platformun 2022 yılı verileri, DeFi sisteminin zannedildiği kadar güvenli olmadığını ortaya koyuyor. Verilere göre bu yıl sadece Kuzey Kore kaynaklı saldırılar üzerinden yaklaşık 1 milyar dolar değerinde kripto para çalındı. İşte detaylar...

BİLİM-TEKNOLOJİ 15.09.2022, 09:21 16.09.2022, 11:42 Hakan Öksüz
Kuzey Koreli korsanlar kripto avında: Yaklaşık 1 milyar dolar!

Geleneksel finans sisteminin dezavantajlarından kurtulmak amacıyla oluşturulan DeFi (merkeziyetsiz finans) protokolleri, henüz emekleme aşamasında olmasına rağmen milyonlarca kişi tarafından kullanılıyor. Genellikle Ethereum blok zinciri üzerinde oluşturulan bu protokoller sayesinde yapılan transfer işlemleri, herhangi bir banka ya da devlet tarafından denetlenemiyor.

2022 verileri paylaşıldı

Blok zinciri sisteminin yüksek güvenlik duvarı sayesinde hesaplarda bulunan kripto paralar korunabiliyor. Buna rağmen DeFi protokollerindeki bazı güvenlik açıklarından yararlanabilen hackerlar, hesaplardaki kripto paraları çalabiliyor. TradingPlatform.com, 2022 yılı içinde hackerlar tarafından çalınan kripto paralara dair bir rapor yayımladı. Bu verilere göre bu yıl sadece Kuzey Kore'de DeFi protokolleri üzerinden yaklaşık 1 milyar dolar değerinde kripto para çalındı. 

Hırsızlık olaylarının bazılarından Lazarus Group sorumlu!

Analist Edith Reads, bazı büyük çaplı hırsızlıkları gerçekleştiren kişinin, Lazarus Group adı altında faaliyet gösteren korsanlar olduğunu belirtti. DeFi platformlarına yönelik saldırıların ustalıkla planlandığını kaydeden Reads, "Bunlar basit hırsızlıklar değil. DeFi ve kripto dünyası ile ilgili üst düzey bilgiye de sahip olmanız gerekiyor." dedi.

DeFi protokolleri neden önemli? 

Peki son yıllarda popüler hale gelen DeFi protokolleri neden bu kadar önemli? Günümüzde kullanılan Türk lirası ve dolar gibi itibari paralar, merkezi otoriterler olan merkez bankaları ile devletler tarafından kontrol ediliyor. Paranın arzı üzerinde tam kontrol sahibi olan bu merkezi otoriteler, transfer işlemlerinin hangi taraflar arasında yapıldığını da takip ediyor. Bu sistem, beraberinde birçok güvenlik açığını da getiriyor.

DeFi protokolleri ise kripto para ticaretini mümkün kılacak ve merkezi otoriter tarafından denetlenemeyecek bir sistem olarak oluşturulmuştur. DeFi platformları üzerinden kolay şekilde yurt dışına para gönderilebiliyor, bu işlem bankalar tarafından denetlenemiyor. Geleneksel finans sisteminde yurt dışına para göndermek daha çetrefilli bir süreç olarak karşımıza çıkıyor. Ürün ve hizmetler için kripto paralar üzerinden ödeme yapılabiliyor. 

Yorumlar (0)