Kuraklık, çip üretimini de sekteye uğrattı!

Dünyadaki çip ihtiyacının yarısından fazlasını karşılayan Tayvan’daki kuraklık, çip üretimini sekteye uğrattı. Tayvan hükümeti, çip taleplerinin karşılanmasının yıllar alacağını söyledi. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 13.06.2021, 16:28 14.06.2021, 15:15
Kuraklık, çip üretimini de sekteye uğrattı!

Tayvan, Covid-19 sebebiyle çökmeye yüz tutmuş sağlık mevsiminin yanında çip üretemeyerek ekonomisinin de önünü tıkamış durumda. Ülke, salgın öncesinde dünyadaki çip üretiminin yarısından fazlasını karşılarken şu anda taleplere yetişemiyor. 

Uzmanlara göre ülkede artan Covid-19 vakaları, sürekli yaşanan elektrik kesintileri ve su kıtlığının getirdiği kuraklık, Tayvanlıların çalışmasını sekteye uğratıyor. Salgın döneminde artan elektronik cihaz satışıyla bir son bir sene içinde çip talebi de yüzde 74 oranında arttı. Çalışmaların sekteye uğradığı ülkede artık taleplere yetişmek de mümkün olmuyor. 

Tayvan'ın önde gelen şirketlerinden “Tayvan Yarı İletken Üretim Şirketi” (TSMC), kuraklığın en büyük sorun olduğunu vurguluyor. Bunun sebebi se çip üretiminde 156 bin ton kadar su kullanılması. Suyun yarı iletken olması sebebiyle çipi oluşturan metal katmanları temizlemek amacıyla temiz su kullanılması gerekiyor. 



Kuraklığa çözüm bulunmaya çalışılıyor 

Ulusal Tayvan Üniversitesi’nde görevli olan elektrik elektronik mühendisi Jefferey Chiu ise bir çipi tam anlamıyla üretebilmek için defalarca temiz sudan geçirmek gerektiğini bildiriyor.  

Tayvan hükümeti, kuraklığa çözüm bulmak amacıyla adadaki musluk suyu tedarikinde sınırlamaya gitti. Su taşımacılığı ve geri dönüşüm ile kıtlığa çözüm bulunmaya çalışılıyor. Şirketler ise uygulanan tedbirlerin şimdiye kadar bir çözüm sağlamadığını belirtiyor. 

Kuraklık artıyor 

Tayvanlı uzmanlar, kuraklığın gelecek senelerde daha da ağırlaşacağını aktarıyor. İklim araştırmacıları ise gelecek dönemlerde ülkenin daha az yağış alacağını ve bunun da ağır kuraklığı beraberinde getireceğini söylüyor.  

Elektronik ürünlerin ana maddesi “çip” 

Günümüzde kullandığımız tüm elektronik cihazların ana maddesi “çip”. Teknolojik ürünlerin vazgeçilmezi olan bu maddeyi ise dünyada en çok üreten şirket TSMC. Şirket başta Apple olmak üzere Nvidia ve Qualcomm gibi pek çok markanın çiplerin üretiyor. 

Yorumlar (0)