Küp Açılımı Nedir?

BİLİM-TEKNOLOJİ 30.10.2020, 23:05
Küp Açılımı Nedir?

Sınavlara hazırlık süreçleri zor ve stresli geçen zamanlardır. Her yıl tekrar edilen konular, formüller hep aynı olsa da pratik kazanmak için çok sıkı çalışmak gerekiyor. Üniversiteye geçiş sınavları, KPSS, ALES, DGS gibi çok önemli sınavlar için bu çalışma istikrarı biraz daha artıyor. Bazı kişilerin sözel mantıkla bazı kişilerin de sayısal mantıkla işlem yapması daha kolaydır. Eğer her ikisinde de başarılı olabiliyorsanız gerçekten şanslı kişilerden olmalısınız. Matematik ise sayısal mantığın ön planda olduğu bir daldır. Sınavlarda karşımıza çıkan küp açılımı hakkındaki sorular bu alandan gelir. Küp açılımı hakkında pratik bilgi almak istiyorsanız, kısaca derleyeceğiz.

Küp açılımı denilince ilk akla gelmesi gereken şey çarpanlara ayırmaktır. Çarpanlara ayırma; bir sayının ya da polinomun, kendini oluşturulan ögelerin çarpımı demek oluyor. Ancak bir denklemde çarpanlara ayırma yapabilmek için küp açılımı formülünü bilmek zorundayız. Bu tarz sorular sınavlarda çok sık olarak karşımıza çıkıyor. Ancak tam küp açılımı formülünü bilirseniz, çarpanlara ayrıma işlemini kolayca yapabilirsiniz.

Küp Açılımı Formülü Nedir?

Küp açılımı yapmak için çarpanlara ayrılmaktan bahsetmiştik. Sınavlarda en sık görülen soru şekilleri; iki ifadenin toplamı-farkının küpü veyahut verilen iki ifadenin küpünün toplamı-farkı şeklindedir. Şimdi bir de bunları formül hali ile görelim.

•             İki küpün farkı: a³ - b³ = ( a - b).(a² + ab + b²)

•             İki küpün toplamı: a³ + b³ = (a + b).(a² - ab + b²)

•             İki ifadenin toplamının küpü: (a + b)³ = a³ + 3a²b + 3ab² + b³

•             İki ifadenin farkının küpü: (a - b)³ = a³ - 3a²b + 3ab² - b³  şeklinde yazılan formüllerdir.

Bu gördüğünüz formüller küp açılımı dediğimiz formüllerdir. Sınav soruları bu dört kalıpta olduğu gibi hazırlanıyor. Mantığını anlamak son derece kolaydır. Tek yapmanız gereken bu formülleri ezberinizde tutup karşınıza çıkan soruya göre çözüm denklemi oluşturmaktır. Bu formülleri karıştırmamak için sık sık soru çözerek bildiklerinizi pekiştirin. Eğer küp açılımı konusunda kendinizi yetersiz görüyorsanız, videolu konu anlatımları ve destek kitaplardan yardım alın. Kolaydan zora doğru ilerlediğinizde küp açılımı konusunda sıkıntı yaşamadığınızı fark edeceksiniz.

Yorumlar (0)