Küçük bir depodan 16 farklı ülkeye: Selçuk Bayraktar, SİHA’ları anlattı

Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Katar merkezli bir televizyona röportaj verdi. Burada Türkiye’nin savunma sanayiindeki başarılarını aktaran Bayraktar, “Türkiye, İHA açısından dışa bağımlılıktan tamamen kurtuldu.” ifadelerini kullandı. Yerli ve milli teknoloji ürünlerini aktaran Bayraktar, “Bayraktar TB2” aracından övgüyle bahsetti. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 21.02.2022, 13:05 21.02.2022, 13:14
Küçük bir depodan 16 farklı ülkeye: Selçuk Bayraktar, SİHA’ları anlattı

Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, resmi temaslar kapsamında Katar’ın başkenti Doha’da bulunuyor. Burada görüşmelerinin yanı sıra basın açıklamalarıyla da sık sık gündeme gelen Bayraktar, son olarak Katar merkezli bir televizyon programına önemli değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin savunma sanayiindeki başarılarını, yerli ve milli teknolojilerini ve özellikle de İHA’larını anlatan Bayraktar, “Ülkemiz dışa bağımlılıktan kurtuldu.” diyerek dost ve müttefik ülkelere müjdeyi verdi. 

“İnsansız hava araçlarımız dünyanın en iyisi” 

Selçuk Bayraktar’ın televizyona verdiği röportajdan öne çıkan cümleler şu şekildeydi: “Otomatik uçabilen uçak üretmek için en küçük projeyle ilk adımımızı attık. Sonrasında İHA’ların yapımına başladık. İlk önce küçük bir atölyede bir araya geldik. Ürettiğimiz ilk İHA oldukça küçük bir uçaktı. 15 kilometre mesafe kat edebiliyor ve yalnızca 1 saat havada kalabiliyordu. Bayraktar TB2 SİHA projemize ise 2010 senesinde başladık. Bu aracımız 2014 senesinde Savunma Sanayi Müsteşarlığımızın çalışmaları sonucunda Silahlı Kuvvetlerimizin envanterine girdi.” 



“İlk SİHA’mız, terörle mücadele konusunda başarıyı yakaladı” 

“İlk SİHA’mız olan Bayraktar TB2, terörle mücadele konusunda başarıyı yakaladı ve özellikle sınır ötesi operasyonlarda kullanıldı. Bir diğer İHA’mız olan Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı’nın (TİHA) yapımına ise 2016 senesinde başladık. Akıncı, Bayraktar’a göre daha büyük bir uçak çünkü içinde 100 tane bilgisayar barındırıyor. Bayraktar TB2’lerde yalnızca 40’ar bilgisayar var. TB2’ler şu anda dünyanın en meşhur SİHA’ları arasında ve 16 farklı ülkede faaliyetlerini sürdürüyor. Bir adet TB2 şu anda 27 saat havada kalıp yüzlerce kilometrelik menzili alabiliyor. 130 kiloluk ağırlık taşıma kapasitesine sahip ve askeri teçhizatla doldurulabiliyor.” 

“İsrail’den aldığımız İHA’lar bizim araçlarımız gibi olamadı” 

“Türkiye olarak İsrail’den İHA alırdık. Ancak yurt dışından gelen İHA’lar hiçbir zaman otomatik olarak inip kalkamadı. İsrailli pilotlar, İHA’ları manuel olarak kontrol ediyorlar. Öte yandan ülkemizde üretilen en küçük İHA’lardan en büyük İHA’lara kadar hepsi otomatik kalkış iniş özelliğine sahiptir. Akıncı TİHA’larımız ise stratejik ortamlarda kullanılır. Seyir füzesi taşıyan, uydu üzerinden yönetme imkanı sunan, hava çatışmasına girebilen ve gücü oldukça yüksek olan bu araçlarımızın radar tarafından tespiti oldukça zordur. Bu sebeple araçlarımız, savunma sistemlerine karşı büyük başarılar kazanır. Azerbaycan Karabağ ve Suriye İdlib’deki başarılar da buna örnektir.” 



“20 senelik dönüşümdeki sırrımız çalışmaktır” 

“Ülkemizin savunma sanayii alanında son 20 senede kaydettiği büyük dönüşümlerin sırrı, çalışmaktır. Çalışmak, dışa bağımlılığı en aza indirmek ve kendimizi adamak bizim prensibimizdir. Ülkemiz, savunma sanayii alanında daha önce yüzde 85 oranında dışa bağımlı iken artık zincirlerinden kurtulmuş ve kendine güvenmiş bir ülke halini almıştır. Araçlarımızın ana bileşenleri ve tasarımları ülkemizde geliştirilmektedir. Savunma sanayii sektöründe ana bileşen ve malzeme güvencesi konusunda ülkemiz artık hiçbir şekilde dışa bağımlı değildir. Tüm elektronik yazılımlarımız ve bilgisayarlarımız yerli ve milli üretimdir. Her ne kadar İHA sektörü İsrail, Çin ve ABD tarafından işgal edilse de artık bu ülkeler listesinde Türkiye olarak biz de yer alıyoruz. Hatta öyle ki savunma araçlarımızla dünyanın en iyi üç ülkesi arasına giriyoruz.” 

Yeni SİHA geliyor 

Selçuk Bayraktar, Türk SİHA’larının hassaslık seviyesinin daha iyi olduğunu belirterek şu anda insansız savaş uçağı üzerinde çalışıldığını vurguladı.  

Yorumlar (0)