Kriz büyüyor! Çin ürünleri yasaklandı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yönetimi, devlet kurumlarının Çinli şirketler Huawei, ZTE, Hytera, Hikvision ve Dahua'dan ürün almasına geçici olarak yasak getirdi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 08.08.2019, 12:53 08.08.2019, 12:59
Kriz büyüyor! Çin ürünleri yasaklandı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yönetimi tarafından getirilen yeni yasak, ABD Başkanı Donald Trump'ın geçen yıldan beri Çinli şirketlere uyguladığı baskının yeni bir aşaması olarak görülüyor.

Trump yönetimi, yasak çerçevesinde teknoloji devi Huawei de dahil olmak üzere devlet kurumlarının Çinli teknoloji şirketleri ZTE, Hytera, Hikvision ve Dahua'dan ürün almasını geçici olarak yasakladı. 

Söz konusu yasak, geçen sene ABD'de kabul edilen 'Ulusal Savunma Yetki Yasası' çerçevesinde değerlendiriliyor. Ulusal Savunma Yetki Yasası, ABD'de kamu kaynakları ile 'üstü örtülü' telekomünikasyon şirketlerinden ekipman ve servis alınmasını sınırlandırmıştı.

Huawei'den açıklama geldi

Çinli teknoloji devi Huawei şirketinden yapılan açıklamada, yasağın anayasaya uygunluğu hususunda mücadeleye devam edileceği bildirildi. 

ABD hükümeti, 5G alt yapı hizmetleri de veren Huawei firmasının faaliyetlerinin Amerikan halkının verilerini tehlikeye attığını ileri sürmüştü. Huawei ise ABD yönetiminin şirkete yönelttiği 'Çin adına casusluk' suçlamalarını kabul etmiyor.

Yasaklanan 5 şirketten biri olan Hikvision'dan yapılan açıklamada, şirketin faaliyet gösterdiği bütün ülkelerde yasalara ve kurallara uyduğuna dikkat çekildi. Açıklamada, "Hikvision, ürünlerinde ABD hükümeti tarafından zorunlu kılınan koşullara uymak için çaba sarf ediyor." ifadelerine yer verildi.

Yorumlar (0)