Kritik buzul açıklaması: 2100 yılına kadar...

Kuzeydoğu Grönland Buz Levhası'nda gözlenen hızlı erimenin, yüzyılın sonuna değin deniz düzeyini 0,5 inç yükseltebileceği kaydedildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 10.11.2022, 20:12 11.11.2022, 17:17
Kritik buzul açıklaması: 2100 yılına kadar...

ABD ve Danimarka'dan araştırmacıların gerçekleştirdiği çalışmada, Kuzeydoğu Grönland Buz Levhası'nda gözlenen hızlı erimenin, endişe verici boyutlara ulaştığı tespit edildi. 

Bahse konu araştırmada, 2012 yılından beri levhada meydana gelen buz kaybı, sayısal modeller ve uydu verileri aracılığıyla detaylı bir şekilde incelendi.

Şu andaki erime trendinin sürmesi durumunda 2100 senesine değin global deniz düzeyinin 0,5 inç yükselebileceği öngörüldü.

Erime hızı telafi edilemiyor

Buzulun, 2011 senesinden beri yaklaşık olarak 3 metre kadar inceldiği ve Grönland kıyılarından iç bölümde minimum 200 kilometre mesafeye yayılma gösterdiği bildirildi.

Danimarka Teknik Üniversitesi'nden Shfaqat Abbas Khan, söz konusu verilerin, buz tabakasının bir hayli gerilediğini ortaya koyduğunun altını çizerek, tüm buzulun geriye çekildiğini ve havzanın inceldiğini dile getirdi.

Khan, erimenin önümüzdeki senelerde de süreceğini tahmin ettiklerini belirtti.

'Arktik Çölü' olarak da bilinen Kuzeydoğu Grönland'da düşük yağış miktarları sebebiyle buz tabakası erime hızı telefi edilemiyor.

Yorumlar (0)