Koronavirüsü avantaja çeviren genç mucit, olimpiyatta 1’nci oldu

Koronavirüs salgının Türkiye’de yayılmasının ardından ailesiyle yaşadığı Eskişehir’de 6 ay boyunca eve kapanan lise öğrencisi 18 yaşındaki Halid Yıldırım, icat ettiği “robot köpek” projesiyle INSPO 2021 Uluslararası Bilim Proje Olimpiyatları’na katılıp 1’nci oldu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 07.05.2021, 12:14 07.05.2021, 17:10
Koronavirüsü avantaja çeviren genç mucit, olimpiyatta 1’nci oldu

Yıldırım, olimpiyatlara gitmeden önce TÜBİTAK tarafından düzenlenen 52’nci Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda bölge birincisi oldu. 

Değerlendirmeler çevrimiçi ortamda yapıldı

TÜBİTAK’ın yarışmasında birinci olan Halid Yıldırım, daha sonra INSPO 2021 Uluslararası Bilim Proje Olimpiyatları’na katılmaya hak kazandı.

18 yaşındaki genç Halid, katıldığı olimpiyat yarışmasında da büyük bir başarıya imza atıp Türkiye’nin gururu oldu. Birçok ülkeden öğrencinin yer aldığı olimpiyatların “Mühendislik” kategorisinde yarışan Halid Yıldırım, kendi geliştirdiği “robot köpek”le 1’nci oldu. Yıldırım, çevrimiçi ortamda yapılan değerlendirmeler sonucunda birinciliğe uzanırken aynı zamanda yurt dışında düzenlenecek olan tüm bilim-teknoloji projeleri yarışmalarına da direkt olarak katılma hakkı elde etti.

“Ülkem adına kazanmak gurur verici”

Olimpiyatta Türkiye adına yarışıp 1’nci olmanın gurur verici bir his olduğunu dile getiren Halid Yıldırım, “Kendi geliştirmiş olduğum robot köpek projesinin kendi dalında uluslararası bir yarışmada birinciliğe layık görülmesi beni hem mutlu etti hem de çok onurlandırdı. Bu projeyi 6 ay gibi bir süre içinde yoğun bir tempoda çalışarak geliştirdim. Burada birincilik elde ettikten sonra beni en fazla gururlandıran şey ülkem adına yarışmak ve ülkemin adını bir kez daha dünyaya duyurmak oldu. Biliyorsunuz ki dünya ve ülkemiz salgın sürecinden geçiyor. Bende bu süreçte tamamen kendimi evde izole edip derslerimden kalan tüm vaktimi bu projeye harcadım. Yani bu zor süreci fırsata çevirdim diyebilirim. Ama uzun ve azimli bir çalışmanın sonunda da birinciliğe uzanıp emeğinizin karşılığını almış olmak harika bir durum” dedi.

“Tehlikeli durumlarda insan yerine bu robot kullanılacak”

Projeyi geliştirdiği süreç içerisinde kendisine 2 hedef koyduğunu belirten Yıldırım, “Projemi geliştirme aşamasında robotumun özellikle iki amaca hizmet etmesini istedim. Yapılan işlerde insanlara yardımcı olması ve insan güvenliğinin söz konusu olduğu durumlarda insan yerine kullanılması. Gelecekte sınır kontrolünde, sağlık hizmetlerinde, uzay çalışmalarında, askerî alanlarda, doğal afetler ve maden kazaları gibi birçok farklı alanda kullanılacağını düşünüyorum. En büyük hedefim ise modüler robot projemle yurt dışında gerçekleşecek olan bilim ve teknoloji yarışmalarında da olimpiyatta elde ettiğim başarıyı yakalayıp milletimizi sevindirmektir. Gelecekte iyi bir Bilgisayar Mühendisi olarak kendimi daha da geliştirip Türkiye’mizin teknoloji ve bilim alanında öncü ülkelerden biri haline gelmesine katkı da bulunmak istiyorum” diye konuştu.

Yorumlar (0)