Koronavirüs aşıları neden yüzde 100 etkili olmadı?

Dünya genelinde yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı geliştirilen aşıların hiçbiri yüzde 100 koruma sağlayamadı. Bilim insanlarına göre, insanların farklı yaş aralıklarına ve birbirinden farklı kronik rahatsızlıklara sahip olmaları nedeniyle hiçbir aşının yüzde 100 koruma sağlaması mümkün değil. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 02.12.2020, 08:50 02.12.2020, 15:30
Koronavirüs aşıları neden yüzde 100 etkili olmadı?

Dünya genelinde yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı yürütülen aşı çalışmaları sonuçlarını vermeye başladı. Pfizer/BioNTech aşısı yüzde 95 etkili olurken, Moderna aşısı yüzde 94 koruma sağladı. Oxford/AstraZeneca aşısı ise yüzde 70 etkili oldu.

İnsanlar, "Yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşıları neden yüzde 100 etkili olmuyor?" diye sormaya başladı. İnsanların farklı yaş aralıklarına ve kronik rahatsızlıklara sahip olduğunu belirten araştırmacılar, bu nedenle hiçbir aşının yüzde 100 koruma sağlayamayacağını söylüyor.

"10 kişiden 9'u hasta olmayacak"

Bath Üniversitesi'nden Dr. Andrew Preston, Pfizer/BioNTech ve Moderna aşılarının sağladığı korumanın çok fazla olduğunu kaydederek, bu aşıları yaptıran her 10 kişiden en az 9'unun yeni tip koronavirüse (Covid-19) maruz kalması halinde hasta olmayacağını ifade etti.

Aşının insanların enfeksiyon geçirmelerini engellemeyebileceğini ama hastalığın semptomlarının önüne geçebileceğini aktaran Dr. Preston, herhangi bir aşının yüzde 100 etkili olmasının imkânsız olduğuna dikkat çekti. 

"Aşılar hafıza oluşturuyor"

Nottingham Üniversitesi'nden Prof. Dr. Will Irving, aşıların bağışıklık sistemlerinde virüslere karşı hafıza oluşturduğunu belirterek, virüse yeniden maruz kalan insan vücudunun söz konusu hafıza sayesinde virüsle savaştığını ve onu etkisizleştirdiğini ifade etti. 

Herhangi bir aşının koruma sağlayıp sağlamadığını tespit etmek için on binlerce insan üzerinde deneme yapıldığına dikkat çeken Dr. Irving, bu denemelerde iki grup oluşturulduğunu, birinci grubun aşı grubu, ikincisinin ise palsebo grubu olduğunu söyledi.

Dr. Irving, bir süre iki grupta da yer alan vaka sayılarına bakıldığına dikkat çekerek, aşı grubunda 25 vaka tespit edilmesi, plasebo grubunda ise 50 vaka saptanması halinde aşının yüzde 50 koruma sağladığı sonucuna ulaşılabileceğini aktardı. 

"Yüzde 100 koruma sağlaması mümkün değil"

Yani aşı grubunda yer alan insanların yarısının hastalıktan korunduğunu aktaran Dr. Irving, yüzde 100 koruma sağlayan bir aşının hedeflendiğini ancak bunun mümkün olmadığını çünkü insan vücutlarının farklılık gösterdiğini ifade etti. 

"Sürü bağışıklığı meydana gelecek"

Araştırmacılar, aşıların bireylerde görülen belirtilerin önüne geçmesinin yanı sıra hastalığın dolaşımını da engelleyebileceğini söylüyor.

Dr. Preston, insanların yüzde 90'ından fazlasına yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısı uygulanması halinde dolaşımda olan hastalık miktarının azalacağını ve sürü bağışıklığının meydana geleceğini, böylece aşı yapılmayan kişilerin de korunacağını aktardı.

"Çiçek aşısı yüzde 95 koruma sağlamıştı"

Dr. Preston, çiçek aşısının yüzde 95 koruma sağladığına ve bu hastalığın durdurulduğuna dikkat çekti.

Yorumlar (0)