"Koronavirüs 5G yüzünden çıktı" dediler! Açıklama geldi 

Yeni tip koronavirüsün (Covid-19) 5G yüzünden çıktığının iddia edilmesi üzerine bilim insanları, 5G radyasyonunun o derece zararlı olduğunu düşünmediklerini söyledi. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 10.07.2020, 14:26
"Koronavirüs 5G yüzünden çıktı" dediler! Açıklama geldi 

5G teknolojisi, yeni tip koronavirüs (Covid-19) sürecinde en çok tartışılan mesele oldu. Bazıları, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) 5G nedeniyle çıktığını ve yayıldığını iddia etti. 

Bunun üzerine İngiltere'de bulunan bazı eylemcilerin 5G istasyonlarını yaktıkları görüldü. Belçika'da da 5G teknolojisine karşı gösteriler gerçekleştirildi. 

"O kadar da zararlı değil"

Oregon Eyalet Üniversitesi'nden bilim insanları, 5G teknolojisi ile sağlık arasındaki bağlantıya ilişkin yeni bir çalışmaya imza attı.

Subham Dasgupta isimli bilim insanı, 5G radyasyonunun o kadar zararlı olduğunu düşünmediklerini ifade etti. 

Zebra balıklarına radyasyon verildi

Bilim insanları, biyolojik sistemler ile çevresel stres etkenleri arasındaki ilişkiyi araştırmak amacıyla zebra balıklarını kullandılar. 

İnsanlar ile zebra balıklarının genomlarının benzerlik taşıdığı ifade ediliyor. Bu sebeple zebra balıkları üzerinde gerçekleştirilen çalışmalar, aynı şekilde insanlar için de geçerliliğini koruyor. 

Söz konusu çalışmada, zebra balıklara 3,5 GHz'lik radyo frekansı radyasyonu verildi. Bunun üzerine zebra balıklarının tepkilerinde ve ölüm oranlarında bir değişiklik olmadığı fark edildi. 

Zebra balıklarının embriyoları tarafından ani sese verilen tepkilerin ölçüldüğü bir çalışma sırasında ufak bir etki oluştuğu görüldü.  Araştırmacılar, söz konusu etkisinin sebebine incelemeler yapıyor. 

Bilim insanlarının, daha sonra 5G teknolojisinin balıkların gen dizilimi üzerinde sahip olduğu etkiye de bakacağı öğrenildi.

Yorumlar (0)