'Koronavirüs 5G kaynaklı' iddialarına karşı AB ülkeleri birleşti

Koronavirüsün 5G teknolojisinden dolayı çıktığına ilişkin iddiaların büyüyerek kimi Avrupa ülkelerinde vatandaşlarca baz istasyonlarına zarar verilmesi üzerine AB ülkeleri harekete geçti.

BİLİM-TEKNOLOJİ 20.10.2020, 00:12 19.10.2020, 22:57
'Koronavirüs 5G kaynaklı' iddialarına karşı AB ülkeleri birleşti

Kimi komplo teorisyenlerince Çin Vuhan şehrinde ortaya çıkarak bütün dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının kaynağı olarak 5G teknolojisine işaret ediliyor.

Salgının öncelikle Vuhan’da ortaya çıkması ve bu şehrin 5G’nin kullanmaya başlayan ilk Çin şehirlerinden biri olması da ortaya atılan bu iddiaları iyice alevlendirdi.

Avrupa’da 5G istasyonları yıkılmıştı

İnternette iyice yayılan komplo teorilerini ciddiye alan kimi insanlar, geçtiğimiz haftalarda Fransa ve İngiltere de dahil olmak üzere 10 Avrupa ülkesinde çok sayıdaki 5G istasyonunu ateşe vermiş, fiber optik döşeyen işçilere saldırı düzenlemişti.

Bununla birlikte Belçika’da kurulan “Stop 5G” adındaki bir grup, başkent Brüksel’de merkez tren istasyonu Gare Central’ın önünde her ay 5G’nin karşıtı gösterilerde bulunuyor.

Avrupa Birliği ülkelerinden ortak çağrı

Avrupa Birliği ülkeleri tarafından 5G’nin kendi kendine giden arabalar, otomatik üretim ve uzaktan ameliyata kadar birçok alanda kullanılması planlanıyor.

İsveç ve Polonya’nın da arasında bulunduğu 15 ülkeden oluşan bir grupça, AB’nin 5G teknolojisine ilişkin yalan haberlere karşı geliştirilmesi gereken stratejiye ilişkin bir mektup yazıldı.

15 ülke mektup yazdı

15 ülkenin mektubunda, öneriler ve yaşanan olaylara ilişkin duyulan endişeler Avrupa Birliği dijital şefi Margrethe Vestager, değerler şefi Vera Jourova ve iç Pazar komiseri Thierry Breton’a gönderildi.

Bulgaristan, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Hırvatistan, Finlandiya, Estonya, Letonya, Yunanistan, Litvanya, Portekiz, Lüksemburg ve Slovakya’nın da imza attığı mektupta şunlar söylendi:

Bununla birlikte Avrupa Birliği ülkeleri, insanların sağlığına ilişkin risklere dair daha çok bilimsel araştırma yapılması ve 5G’ye ilişkin Avrupa çapında bir farkındalık kampanyasının yapılmasını önerdi.

Yorumlar (0)