Korkutan Grönland raporu!

Küresel ısınmanın etkilerinin en fazla hissedildiği yerlerden biri olan Grönland'de, son 27 yılda 3,8 trilyon ton buzul eridi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 11.12.2019, 13:23
Korkutan Grönland raporu!

Danimarka'ya bağlı Grönland’deki buzullar bu hızda erimeyi sürdürürse, su seviyesi 7 santim artacak. Su seviyesinin yükselişiyle birlikte okyanus kıyısında kalan şehirler sel tehdidine karşı korumasız kalacak.

Bilim dergisi Nature’da yayınlanan bir makaleye göre, Imbie isimli bilim topluluğu, 26 yıllık gözlemlerine dayanarak "Buz tabakası kütle dengesi karşılaştırma çalışması"nı paylaştı.

Grönland’ın buz örtüsünde yapılan ölçümlerde, 1992 yılından bu yana 3,8 trilyon ton buzun eridiği ve su seviyesinin 10,6 milimetre yükseldiği belirlendi.

1990’lı yılların başında, on yıllık buzul kaybı oranı yaklaşık 1 milimetre olarak aktarılmıştı. Günümüzde ise bu sayı on yılda yaklaşık 7 milimetre olarak hesaplandı.  

Uzmanlar, yaşanan bu kayıpların, eriyen buzullar ve sıcaklıktan dolayı tutunamayıp okyanusa düşen buz kütlelerinden oluştuğunu aktarıyor.

Araştırmacılar, buzul örtüsünün bu hızda erimeye devam etmesi halinde, kıyı şeritlerindeki şehirlerin sular altında kalacağını aktarıyor.

Antartika’dan sonra en büyük buz örtüsüne sahip olan Grönland, ortalama su seviyesini 7,4 metre yükseltmeye yetecek kadar buza ev sahipliği yapıyor.  

Yorumlar (0)