Korkutan araştırma: Küresel sıcaklık rekoru geliyor!

İngiltere Meteoroloji Dairesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, 2026 yılına kadar küresel ölçekte tarihi sıcaklık artışları görülecek. Önümüzdeki süreçte "en sıcak yıl" rekorunun kırılacağını kaydeden bilim insanları, bu durumun olası sonuçları hakkında konuştu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 10.05.2022, 18:16 10.05.2022, 18:28 Hakan Öksüz
Korkutan araştırma: Küresel sıcaklık rekoru geliyor!

Küresel ısınmanın insanlığın en büyük problemlerinden birine dönüşeceğine yıllardır vurgu yapan bilim insanları, vahim tabloya ilişkin bir araştırma yaptı. Dünya Meteoroloji Organizasyonu (WMO) için yapılan araştırmayı İngiltere Meteoroloji Dairesi yürüttü.

2026'ya kadar sıcaklık rekoru bekleniyor

İngiltere Meteoroloji Dairesi'nin araştırmasına göre küresel ısınma, ilerleyen yıllarda etkisini katlayarak artıracak. Buna göre 2026 yılına kadar küresel sıcaklığın 1,5°C eşiğini geçmesi ihtimali yükseldi. Bu ihtimalin 2022 yılında yüzde 40 olarak ölçüldüğünü ortaya koyan araştırma, 5 yıl içinde söz konusu oranın yüzde 50'ye çıkacağına işaret ediyor.

Araştırmayı yürüten bilim insanları, 2026 yılına kadar yeni bir "en sıcak yıl" rekorunun geleceğini belirtiyor. 1990 yılından bu yana atmosferdeki sera gazı birikiminin olağanüstü boyutlara geldiği kaydedilen araştırmada, sıcaklık artışının hızlanacağından endişe edildiği ifade edildi.

Paris Anlaşması'nda belirlenen hedef sınır: 1,5°C!

Sanayi sonrası dönemde insan kaynaklı sıcaklık artışının yaşandığını kaydeden araştırmacılar, "2015 yılı bu anlamda oldukça kötüydü. O yıl ilk defa ortalama sıcaklık artışının sanayi öncesi döneme kıyasla 1°C yükseldiğine şahit olduk. Maksimum küresel sıcaklık artışının 1,5°C olması gerektiğini bildiren Paris Anlaşması da 2015'te imzalandı. Özellikle 2016 ile 2020 arasında muazzam sıcaklık artışları gördük. Bu sıcaklık artışı; küresel çapta büyük orman yangınlarına, sellere ve çeşitli doğal afetlere sebep oldu." dedi.

Araştırmacılar, son haftalarda Hindistan ve Pakistan'da görülen anormal sıcaklıkların küresel ısınmanın etkisi olduğunu belirtiyor.

"Kuzey Kutup bölgesindeki sıcaklık artışı muazzam olacak"

Sera gazı salınımının yıldan yıla arttığına işaret eden Dünya Meteoroloji Organizasyonu'nda görevli Prof. Petteri Taalas, "Bu durum sürdükçe, sıcaklıklar da artacak. Peki bunun nasıl etkileri olacak? Okyanusların daha asidik hale geleceğini söyleyebiliriz. Oldukça ısınacaklar. Buzulların erimesi ve deniz seviyelerinin yükselmesi, ekstrem hava olaylarını da beraberinde getirecek. Kuzey Kutup bölgesi, bu sıcaklık artışından en fazla etkilenecek bölge olacak. Bu bölgedeki ortalama sıcaklık artışı, diğer bölgelerden 3 kat fazla olacak." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)