Köpekler koronavirüsü koklayarak teşhis edebiliyor!

Köpeklerin artık yeni tip koronavirüsü (Covid-19) teşhis edebileceği ortaya çıktı. İran'da köpekler, virüslü kitleri tespit etme konusunda yüzde 65,6 başarı gösterdi. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 01.06.2020, 14:46 01.06.2020, 16:16
Köpekler koronavirüsü koklayarak teşhis edebiliyor!

Köpekler yeni tip koronavirüsü (Covid-19) teşhis edebilecek. 

İran'ın başkenti Tahran'da bulunan bir köpek eğitim merkezi, 23 günlük süreç sonrası German Shepherd, Labrador, Border Collie ve Golden cinsi köpeklerin yeni tip koronavirüsü (Covid-19) teşhis etmede yüzde 65,5 oranında başarı gösterdiğini bildirdi.

Şehriyar ilçesinde yer alan SK-9 Köpek Eğitim Merkezi, İran Sağlık Bakanlığı ve ordusuyla koordinasyon halinde gerçekleştirilen 23 günlük bir program kapsamında köpekleri, yeni tip koronavirüsü (Covid-199 teşhis etmeleri amacıyla eğitti.

German Shepherd, Labrador, Border Collie ve Golden cinsi köpeklerin hem dişil hem de erillerinin kullanıldığı deneylerde, eğitilen köpeklerin, 6 kit arasında yeni tip koronavirüs (Covid-19) kitini tespit edebildikleri öne sürüldü. 

SK-9 Köpek Eğitim Merkezi Sorumlusu İsmail İskenderi, arama ve kurtarma çalışmalarında kullanılmak üzere evcil köpeklere eğitim verdiklerini ve bu köpeklerin doğal afetlerde kendilerine çok yardım ettiğini kaydetti. 

SK-9 Köpek Eğitim Merkezi Sorumlusu İskenderi, önceden kanser hastalığını teşhis eden köpekler hakkında çalışma yürüttüklerini, fakat tüm yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisinin ortaya çıkmasının ardından bu konuya odaklandıklarını belitti.

Köpeklere iki aşamalı eğitim verdiklerini ve onlarla 23 gün karantina altında kaldıklarını aktaran İskenderi, bu sürede eğitimli 6 köpeği yeni tip koronavirüs (Covid-19) hastalarından alınan numunelerle karşı karşıya bıraktıklarını söyledi. 

İskenderi, hangi cins köpeğin yeni tip koronavirüsü (Covid-19) daha iyi teşhis edeceğini anlayabilmek amacıyla bazı deneyler yaptıklarına dikkat çekerek, German Shepherd, Labrador, Border Collie ve Golden cinsi köpeklerin hem dişil hem de erillerine virüs örneklerini gösterdiklerini ifade etti.

Yeni tip koronavirüsü (Covid-19) teşhis etme konusunda köpeklerin yüzde 65,5 oranında başarı gösterdiğini ve askeri adli tıp uzmanlarının da testlerin sonucunu onayladığını ileri süren İskenderi, virüsü teşhis eden köpeklerin havalimanları,  alışveriş merkezleri (AVM) ve metro gibi halka açık yerlerde kullanılabileceğini aktardı.

İskenderi, bunun için bütçe tahsis edilmesi ve masrafların karşılanması gerektiğini belirterek, yaptıkları çalışmaların araştırma ve geliştirme kapsamında olduğunu söyledi. 

Öte yandan, İskenderi, masrafların ve maliyetin karşılanması durumunda hem İran'da hem de yurt dışında hizmet sunmaya hazır olduklarını bildirdi.

Yorumlar (0)