Kopenhag Üniversitesi’de yapılan ‘Koronavirüs’ araştırması şoke etti!

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs hakkında, ‘Kopenhag Üniversitesi’ nde çarpıcı bir araştırmaya imza atıldı. Koronavirüs hastalarından elde edilen verilerle beraber, yeni bir yapay zeka tarafından test ediliyor. Yapay zeka, test yaptıranların koronavirüsten ölüp ölmeyeceklerini belirliyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 06.03.2021, 16:50 06.03.2021, 17:18
Kopenhag Üniversitesi’de yapılan ‘Koronavirüs’ araştırması şoke etti!

Danimarka’da bulunan Kopehnag Üniversitesi’ndeki bilim adamları, koronavirüs üzerine çarpıcı bir çalışmaya imza attı. Bilim adamları, hastaların koronavirüsten ölüp ölmeyeceğini yüzde 90 doğruluk oranıyla tahmin eden bir yapay zeka geliştirdi. Yapay zeka; insanların hastalık geçmişi ve sağlık verilerini de analiz edebilirken, hastaların koronavirüs nedeniyle ölüm riskinin yanı sıra solunum cihazına ihtiyaç duyan hastaların bulunması ve aşılama sırası belirlemede konusunda da yardım etmesi bekleniyor.<

Yüksek riskli faktörler de belirlendi

Neredeyse 4 bin Danimarkalı koronavirüs hastası üzerinde yapılan araştırmaya göre, insanların korona virüsten ölüp ölmeyeceği sonucu ortaya çıktı. Ayrıca yapay zeka, ölüm riskini yüzde 90 oranında belirliyor. Araştırmaya göre faktörleri "yüksek riskli faktörler" olarak belirlenen faktörler arasında cinsiyet, kalıtsal hastalıklar, yaş, nörolojik hastalıklar ve yüksek tansiyon yer aldı. Ardından diğer etkili sağlık faktörleri arasında kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), astım, diyabet ve kalp hastalığı yer aldı.

“Yapay zeka, doktor tanısının yerini tutmaz.”

Profesör Mads Nielsen tarafından, yapay zekanın için kime öncelik verileceğini ve bir hastanenin ihtiyaç duyduğu solunum cihazı sayısını belirleme konusunda da yardımcı olabileceği belirtildi. Bu ihtiyacın neredeyse 5 gün önceden tahmin edilmesi üzerine çalıştıklarını söyleyen Nielsen, bilgisayar verisinin doktor tanısının yerini alamayacağının altını çizdi. Nielsen, bu yapay zekanın sadece doktor ve hastanelerde birçok koronavirüs hastasının tedavi önceliği belirlemesinde önem taşıyabilecek bir gelişme olacağını söyledi.

Yorumlar (0)