Konya’daki dev güneş santrali ve kontrol merkezi bugün açıldı 

Konya’da yapımının ilk kısmı tamamlanan dev güneş santrali ve SCADA merkezinin açılışı bugün bakanların katılımı ile gerçekleştirildi. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 11.06.2021, 18:08
Konya’daki dev güneş santrali ve kontrol merkezi bugün açıldı 

Konya Karapınar’da yapımının ilk aşaması tamamlanan dev güneş santrali ve SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition - Merkezi Kontrol ve Veri Toplama Merkezi) binasının açılışı yapıldı. Açılışa, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile santral heyeti katıldı.

Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali’nin biten ilk kısmında incelemelerde bulunuldu. Temeli atılan çalışmanın tamamlanmasının ardından ülkemize kazandırılacak olan değerlerle ilgili açıklamalar yapıldı.

“Avrupa’nın en büyüğü”

Enerji santrali tamamlandığında bin MW kapasitesi olacak ve bu sayede Avrupa’nın en büyük, dünyanın da en büyük 5 santralinden biri olacak olan Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali’nin açılışında konuşan Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, şunları aktardı: “Santralimiz, 2 bin 600 futbol sahası büyüklüğünde. Bu alanda toplamda 700 bin adet panel montajı yapıldı. 9 aylık sürede gelinen bu noktada hedefimizin yüzde 30 kadarını tamamladık. Bu şekilde birinci faz bitmiş oldu. Santralimiz, ülkemizin en büyük güneş enerjisi santrali. Yenilenebilir enerji yatırımımız ile hem vatandaşlarımıza hem ekonomimize hem de çevremize fayda sağlamak amacıyla çalışıyoruz. Tesisimizin toplam bedeli 1 milyar dolar. Ankara’daki tesisimizin bedeli ise 400 milyon doları buldu. Pandemi koşullarına rağmen 1,4 milyar yatırım yapmış oldu. Tesislerimizin 2022 sonunda tamamlanacağını ve hızlı şekilde hizmete gireceğine söylemek isterim. Güneşin doğuşu ile batışı arasında ürettiğimiz enerji şimdiden yüzde 12 artmış durumda. Tesislerimiz tamamlandığında ise ürettiğimiz enerjiyle birlikte senelik 400 milyon dolar döviz çıkışını engellemiş olacağız.” 



“Güçlü iktidar ile ülkemiz ilerliyor”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta: “Güçlü iktidar ile ülkemiz hızla ilerliyor. Ülkemizin yakın tarihine baktığımızda güçlü iktidarın olduğu dönemlerde büyük yatırımların yapıldığını görmek mümkün. Menderes, Özal ve Erbakan dönemlerinde olduğu gibi bugün de Cumhurbaşkanımız Erdoğan iktidarında büyük başarılara imza atıyoruz. Ülkemizi ve yatırımlarımızı engellemeye çalışanlara karşın işimize bakıyoruz. Salgına rağmen işini aksatmadan yapan Kalyon Holding’e teşekkür ediyorum.”

Projenin ismi “Vaha”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank: “Tamamlandığında, dünyanın en büyükleri arasına girecek olan bir projemizin temelini attık. Çok şükür ki 2 gündür üst üste gelirimize, istihdamımıza ve üretimimize büyük katkıları olacak yatırımları gündeme getiriyoruz. Bugün temelini attığımız bu merkez, Karapınar Güner Enerji Santrali’nin beyni olacak. Bir yanda devasa büyüklükteki çorak bir arazide kurulan yüzlerce güneş paneli diğer yanda da SCADA merkezi yer alacak. SCADA merkezi, tesisin tümüne hakim olacak şekilde tasarlandı. Ülkemizin çöl benzeri tek bölgesi olan bu yeri hem çevreye hem de ekonomiye bu şekilde kazandırmış olduk. Zaten bu projenin ismi de ‘Vaha’ olarak konulmuş. Bu projenin başında olan ekibi tebrik ediyorum.”



“Ülkemiz, gözündeki perdeyi araladı”

Mustafa Varank: “Mevlana’nın sevdiğim bir sözü vardır, şöyle der: ‘Ay doğmuyorsa yüzüne ve güneş vurmuyorsa pencerene; kabahati ne güneşte ara ne de ayda. Gözlerindeki perdeyi arala.’ Ülkemiz, gözündeki perdeyi araladı. Beceriksiz zihniyetler yüzünden küresel rekabetten hak ettiğimiz payı alamadık. Enerjide, eğitimde, işletmede, sağlıkta, teknolojide ve sanayide ülkemizin gözlerinde perde vardı. Pek çok sektörde ülkemizin geri kalmışlığını ortadan kaldırmak amacıyla durmadan çalışıyoruz. Cumhurbaşkanımızın güçlü iradesi ve liderliği de bize tüm yolları açıyor. Son dönemlerde yaptığımız enerji atılımları da bu liderlik ve iradenin bir ürünü. Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla enerji yatırımlarına büyük önem veriyoruz.”

“Ülkemiz, yenilenebilir enerji konusunda dünyada 13. Sırada”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum: “Ülkemiz, yenilenebilir enerji konusunda dünyada 13., Avrupa’da ise 7. sırada yer alıyor. Bugün tüm dünyada iklim değişikliğinin olumsuz etkileri hissediliyor ve ülkeler bununla adeta boğuşuyor. Biz de ne yazık ki iklim krizinin olumsuz etkilerini çok fazla hissediyoruz. Su kaynaklarımızda büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Ülkemizde sel, heyelan, hortum gibi felaketleri görüyoruz. İklim kriziyle boğuşmak adına bu yenilenebilir enerji yatırımlarımız oldukça önemli. Yenilenebilir enerji yatırımlarımız ile fosil yakıtların kullanımını azaltıyoruz. Bakanlık olarak iklim dostu yatırımları destekliyoruz. Burada 20 milyon metrekarelik alan, güneş panelleriyle donatılacak. Bu sayede her yıl kullanılan 1,5 milyon tonluk fosil yakıt da engellenecek. Bu tesisimiz aynı zamanda bölgeye hareketlilik de getirecek. Ben, buna vesile olan herkese teşekkür ediyorum.”



“Dünyada yalnız ülkeler değil şehirler de yarışıyor” 

Murat Kurum: “Bugün dünyada artık yalnızca ülkeler değil şehirler de birbirleriyle yarışıyor. Bu muazzam yatırımla Konyamız da yarışan şehirler arasına katılıyor. Biz de bu yarışta hem Konya’ya hem de Karapınar’a destek veriyoruz. Bugün Karapınar’da bir yanda Atıksu Arıtma Tesisimizi tamamlayıp hizmete soktuk diğer yanda da Meke Gölü’nü beslemeye başladık. Gölümüzün etkileyici görüntüsüne kısa sürede tekrar kavuşacağız. Karapınar, yatırımlar ile çok daha güzel olacak.” 

Yorumlar (0)