Kocaeli'de üniversite öğrencileri insansız "uzay keşif aracı" üretti

Gebze Teknik Üniversitesi'nde robotik alanda çalışmalar gerçekleştiren "Rover Takımı" öğrencileri, engebeli arazi üzerinde ilerleyerek nesnelere müdahale etme kabiliyetine sahip, karşısına çıkan objelerden örnekler alarak analiz yapabilen insansız uzay keşif aracının bir prototipini üretti.

BİLİM-TEKNOLOJİ 12.10.2021, 12:37
Kocaeli'de üniversite öğrencileri insansız "uzay keşif aracı" üretti

6 aya yakın bir süre içinde hazırladıkları araçla, bu sene Polonya'da gerçekleştirilen en prestijli uzay ve robotik yarışmalarından biri olan European Rover Challenge'da yarışmaya hak kazanan öğrenciler, 60 takım arasından 11. sırada kendisine yer buldu.

Hedef; gelecek yıl ABD’deki yarışmalarda iyi bir derece

Araç konusundaki çalışmalarına devam eden öğrenciler, gelecek yıl ABD'de gerçekleştirilecek olan University Rover Challenge yarışmasında daha iyi dereceler almayı amaçlıyor. Makine Mühendisliği Bölümü ikinci sınıf öğrencisi ve takım kaptanı olan Yunus Emre Eyüboğlu, geçen sene ekibin, robotik alanda çalışmalar gerçekleştirmek ve yarışmalara katılmak için kurulduğunu aktardı. Farklı disiplinlerden 35 kişinin takımda bulunduğunu ifade eden Eyüboğlu, tanıtım, bilim, mekanik, yazılım ve elektronik olmak üzere 5 alt ekibin kurulduğunu bildirdi. Eyüboğlu, "rover" olarak adlandırılan keşif araçlarının birçok gezegende bilimsel araştırma yapmak amacıyla tasarlanan araçlar olduğunu ifade ederek, bu alanda kendilerinin de gerçekleştirilen yarışmalara katılmak için geçen sene bir prototip üretim yaptıklarını aktardı. 6 aya yakın bir süre içerisinde modellemesini hazırladıkları aracın yürür sistemi bulunan bir insansız kara aracı olduğunu ifade eden Eyüboğlu, "Üstündeki robot kolla nesneleri manipüle edebilen, ardından toprak örneklerinden alarak bunları inceleyebilen ve otonom sürüş yapabilme kabiliyetine sahip bir araç." sözlerini kullandı.

“Tasarımı ve yazılımı bize ait”

Aracın özellikleri ile ilgili ise Eyüboğlu, şunları anlattı:

"Tasarımı ve yazılımı bize ait bu aracın tamamı yerli. En önemli özelliği, tek başına karar vererek herhangi bir arazide, yerden başka bir yere gidebiliyor olması. Mesela; bunu biz A konumundan başlatıp 'C konumuna git' diye yönlendirdiğimizde engellerden kaçınarak aracın kendi rotasını hazırlayarak gitmesi, en önemli özelliklerinden biri olarak öne çıkıyor. Önündeki 6 eksenli robot kol sayesinde yolda giderken karşı karşıya kaldığı nesneleri manipüle edebiliyor. Tuhaf bir objeyle karşılaştığında bunu analiz ediyor."

Bu yıl Polonya'da düzenlenen European Rover Challenge'a katıldıklarını ifade eden Eyüboğlu, 60 takımlık yarışmada 11'inci sırada yer aldıklarını belirtti. Finallere 6. olarak, eleme aşamasında girdiklerine vurgu yapan Eyüboğlu, şunları aktardı:

"Ardından sıralamamız düştü. Çünkü finallerde yer alan bazı görevlerde yarışamadık. Bunun nedeni ise aracımızın bataryalarını uçak aracılığıyla götüremememiz. Bu sebeple bataryaları kargoladık. Ardından Polonya'ya geldiğimizde almayı bekliyorduk fakat Polonya’ya gittiğimizde gümrükte bir kişi dahi İngilizce bilmiyordu. Onlarla anlaşamadık, bu sebeple kargoyu alamadık. Elektronik komponentlerimiz gümrükte takılı kaldığı için bazı teknik görevlerde yarışamadık. Yalnızca sunum göreviyle 11'nci sıraya girdik. Puan tablosunda yalnızca görevlere girsek dahi 3 basamak sıralamada yukarı atlayabiliyorduk."

“Start up oluşumunda olabiliriz”

Kısa ve orta vadeli hedefleriyle ilgili açıklama yapan Eyüboğlu, "Öncelikli olarak şu anda gelecek sene ABD'de yapılacak olan University Rover Challenge'a katılmayı hedefliyoruz. Polonya'da  yine yarışabiliriz. Burada edindiğimiz tecrübelerle daha sonra belki hep birlikte bir oluşumun, start up kapsamında olabiliriz." dedi.

Ekip çalışmasının öğrenciler için önemine vurgu yapan Eyüboğlu, şunları kaydetti:

"Okulda öğretilenler daha çok teorikte kalıyor. Burada biz daha çok teorik bilgiyi pratiğe çevirebileceğimiz bir sistem oluşturduk. Pratik şeylerle çok uğraştık. Aracın üretimi ve tasarımı ayrı bir şey. Üretim bölümünde büyük tecrübeler edindik. Onun haricinde bir mühendis için aynı anda 35 kişiyle çalışmanın, gelecekte iş hayatında çok büyük rahatlık sağlayacağını düşünüyorum. Ekip çalışmasına aşina oluyorsun. Makine mühendisi, bir elektrik mühendisiyle birlikte iş yapmayı tecrübe edinmiş oluyor."

Teknik sunumu başarılı projelere Gebze Teknik Üniversitesinin destek vermekten kaçınmadığını ifade eden Eyüboğlu, hem maddi anlamda hem de atölye ortamının sağlanması ile ilgili takıma önemli destek olduğunu söyleyerek sözlerini tamamladı.

Yorumlar (0)