Kocaeli'de lise öğrencileri, görme engelliler için "akıllı gözlük" üretti

Kocaeli'de Med Marine Tuncer Şen Fen Lisesi'nde eğitim alan 3 öğrenci, görme engellilere kolaylık ve rahatlık sağlamak amacıyla akıllı gözlük ürettiler. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 23.06.2022, 11:21 23.06.2022, 15:56
Kocaeli'de lise öğrencileri, görme engelliler için "akıllı gözlük" üretti

Görme engellilerin yaşamını kolaylaştırmak için Türkiye’de pek çok proje üretiliyor.

Lise öğrencileri, özel ve akıllı bir gözlük üretti

Kocaeli'de okullarında gerçekleştirilen Kariyer Günleri'ne katılan mezun öğrencilerden, görme engeli bulunan birinin konuşmasından etkilenen Elif Deniz Karabaş, Osman Demir ve Efe Ardıç, görme engellilerin hayatını kolaylaştırmak adına "akıllı gözlük" tasarlama kararı aldı.

Araştırma sürecinden sonra lise öğrencileri, yapay zeka ile görüntü işleme teknolojilerinden yararlanarak 7 ayda projelerini hayata geçirdi.

Cihazda mikrofonlu kamera bulunuyor

Tasarlanan cihazın, dışarıdan kullanıcının bir destek almadan hareket esnasında karşılaştığı engelleri anlamasını ve karşısındaki nesneleri tanımasına olanak veren özellikleri bulunuyor. Mikrofonlu kamera barındıran gözlük, çektiği görüntüyü bilgisayara aktarıyor. Bilgisayar da bu görseli işleyerek sağladığı bilgiyi sesli bir şekilde kullanıcıya iletiyor.

Kullanıcıyı önüne çıkan engellere karşı mesafe sensörüyle uyarma niteliğine sahip olan gözlüğün geliştirilmesi için çalışmalar devam ediyor.

TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nda Teknolojik Tasarım’da 3. olan öğrenciler, ticarileştirmeyi düşündükleri bu ürünü, seri üretime hazır duruma getirmeyi hedefliyor.

"Sesli asistan desteğiyle kullanıcıya bilgi aktarıyor"

Proje ile ilgili bilgileri aktaran 10. sınıf öğrencisi Efe Ardıç, görme engellilerin yaşamını kolaylaştıracak bir proje tasarladıklarını ifade etti.

Projenin, kamerası bulunan gözlük ve sistemin çalışmasına olanak veren tek kart bilgisayardan oluştuğunu söyleyen Ardıç, sesli asistan yardımıyla gözlüğün, kullanıcıya karşılaştığı cisim veya obje ile ilgili bilgi verdiğini dile getirdi.

"Anahtar kelimeler, kullanıcının isteğine göre özelleştirilebilir"

Ardıç, sisteme güç geldiği esnada gözlüğün aktif duruma gelerek kullanıcıyı dinlemeye başladığını söyleyerek, "Sistem anahtar kelimeleri belirlerse fonksiyonları çalıştırıp hemen görüntüyü işlemeye başlıyor. Kullanıcının önünde cisim ya da insan varsa betimliyor. Bu anahtar kelimeler, kullanıcının isteğine göre özelleştirilebilir." sözlerini kullandı. 

Şu anda çevrim dışı olarak çalışan gözlüğü geliştirmeyi sürdürdüklerini söyleyen Ardıç, "Şu anda projemiz, tamamen internetsiz bir biçimde çalışıyor. Bazı eklentiler dahil edip gelişmiş versiyonunu tasarlamayı hedefliyoruz.” sözlerini kullandı.

Ardıç, ticarileştirmeyi düşündükleri ürünü, seri üretime hazır duruma getirmenin hedeflerinden biri olduğunu dile getirdi.

"Yurt dışında başarılar hedefliyoruz"

Proje ortaklarından biri olan 10. sınıf öğrencisi Elif Deniz Karabaş ise projenin TÜBİTAK'ın gerçekleştirdiği yarışmada ödül almalarından dolayı mutlu olduğunu belirterek, bundan sonraki süreçte yurt dışında başarılar kazanmayı hedeflediklerini iletti.

Geliştirdikleri gözlüğü piyasaya sürmek için çalıştıklarını söyleyen Karabaş, "Görme engelli teknolojileri oldukça pahalı, daha ulaşılabilir olması gerek. Projeyi yapmadan mümkün olduğu kadar ucuz yöntemleri inceledik. Tüm her şeyi 2 bin 500 TL’ye mal ettik." şeklinde konuştu.

"Komutu algılayıp ya resim çekiyor ya da mesafeyi öğreniyor"

Projede görevli 9. sınıf öğrencilerinden Osman Demir, görme engellilerin yaşamını kolaylaştırmak ve dışarıdan getirilen teknolojilerin ülke içinde geliştirilmesini desteklemek amacıyla gözlüğü tasarladıklarını söyledi.

Cihazda sesli komutların yer aldığını aktaran Demir, "Görme engellinin yakasına yapıştırdığımız yaka mikrofonu aracılığıyla görme engellinin komutları algılanıyor ve alete iletiliyor. Komutu algılayan cihaz, ya resim çekiyor ya da mesafeyi öğreniyor. Bu şekilde kullanıcı, karşısındaki objeyi de tanıyabiliyor, engelle mesafeyi de öğrenebiliyor." açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)