Kişilik özellikleriniz iş performansınızı derinden etkiliyor

Farklı sektörlerde yer alan insanların farklı kişilik özelliklerine sahip olması bilinen bir durum zira her işin gereksinimi farklı oluyor. Araştırmalar kişilik özelliklerinin insanların farklı işlerdeki performanslarını farklı şekilde etkilediğini gösteriyor. Detaylar haberin ayrıntısında…

BİLİM-TEKNOLOJİ 07.02.2022, 13:26 08.02.2022, 15:03
Kişilik özellikleriniz iş performansınızı derinden etkiliyor

Genelde farklı sektörlerde çalışan insanların farklı kiliklere sahip olduğu bilinir. Örneğin taksi şoförleri genel olarak konuşmayı ve sohbet etmeyi severken mahallede çalışan esnaflar daha cana yakın olurlar. Peki kişiliğiniz işinizde nasıl bir performans sergilediğinizi ve başarılı olup olmayacağınızı etkileyebilir mi? Psikoloji ve işletme alanında araştırmalar yapan bir grup bilim insanı bu sorunun cevabını aradı. Görünüşe bakılırsa kişiliğiniz ve karakteriniz performansınızı derinden etkileyebilir.

5 büyük karakter özelliği incelendi

Arkansas Üniversitesi’nde çalışmalarını sürdüren eğitim görevlisi Michael Wilmot bu konu üzerinde daha önce yapılan araştırmalarda karakter özelliklerinin yapılan işteki avantajları ya da dezavantajları genel olarak belirlense de detayların işin kendisine göre değişebileceğini ifade ediyor. Wilmot yaptıkları araştırmalarda farklı mesleklerdeki ilişkiler derinden incelendiğinde oldukça ilginç bulgular elde ettiklerini söyledi. Wilmot ortaklaşa geliştirdiği çalışmada Minnesota Üniversitesi’nde eğitim görevlisi olan Deniz Öse ile birlikte beş büyük karakter özelliğinin etkilerini araştırdı. Beş büyük karakter özelliği arasında sorumluluk, açıklık, duygusal denge, uyumluluk ve dışadönüklük yer alıyor. Wilmot ve Önes bu beş büyük karakter özelliğinin farklı iş sektörlerinde çalışan insanların performansını nasıl etkilediğini inceledi. Yapılan çalışmada özel bir araştırma yöntemine başvuruldu. Meta analiz olarak da bilinen araştırma yöntemi ile birlikte birden fazla bağımsız parametrenin etkileri sistemli bir biçimde birleştirilerek genel bir etki elde edilmeye çalışılıyor.

Farklı meslek gruplarında farklı etkiler görülüyor

Deneye katılan araştırmacılar incelenen karakter özelliklerini 9 büyük meslek kalemine göre ayırdılar. Bu meslek grupları sağlık hizmetleri, müşteri hizmetleri, yönetim alanı, kolluk kuvvetleri, din hizmetleri, satış alanı, kalifiye meslekler ve profesyonel alanlardan oluşuyor. Yapılan araştırmada ayrıca işlerin karmaşıklığı ve alanında uzman kişilerin kıyaslanan karakteristik özelliğin meslek ile ne kadar ilişkili olduğu da dikkate alındı. Araştırmayı yürüten Önes ve Wilmot özellikle beş meslek grubu içinde ilgili karakteristik özelliklerin oldukça etkileyici olduğunu keşfetti. Bu farklılığın temel kaynağıysa işin karmaşıklığıyla ilintili.

Denge meslek gruplarına göre değişiyor

Sorumluluk bilinci her meslekteki performans düzeyini artıran bir konumda, fakat farklı meslek gruplarında farklı düzeyde etkili. Örneğin ilgili meslek grubu düşük seviyede bilişsel kabiliyet gerektiriyor ise daha fazla ancak yüksek seviyede bir bilişsel kabiliyet gerektiriyorsa daha az etkiliyor. Dışadönüklük özelliği ise orta seviyede bilişsel isteyen işlerde daha belirleyici oluyor. Karşılaştırılan diğer özellikler ise belli mesleki şartlara daha uygun olduğu için daha güçlü etkiler oluşturdu. Örneğin uyumluluk özelliği sağlık hizmetlerinde çalışan kişilerin performansını, dışadönüklük özelliği ise yönetim ve satış meslek gruplarında çalışan kişilerin performansını olumlu anlamda etkilediği anlaşıldı.

Bu özellikler genel olarak her meslekteki kişilerin performansına yönelik olumlu ya da olumsuz anlamda sinyaller verirken araştırmayı yürüten eğitim görevlilerinden biri olan Wilmot’a göre orta karmaşıklıktaki işler değerlendirmeyi yapabilmek için en ideal işler olarak gösterilebilir. Çalışma ayrıca bilimsel bir dergide de paylaşıldı.

Yorumlar (0)