Kırmızı üstdev yıldız patlaması ilk kez canlı gözlemlendi! Güneş'ten 10 kat büyük!

Bilim insanları, Güneş'ten ilk defa 10 kat daha büyük bir kırmızı üstdev yıldızın, patlayarak supernovaya dönüşmesini gözlemledi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 10.01.2022, 14:18 12.01.2022, 10:22
Kırmızı üstdev yıldız patlaması ilk kez canlı gözlemlendi! Güneş'ten 10 kat büyük!

Astrophysical Journal dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, California Üniversitesi ve Northwestern Üniversitesi’nden araştırmacılar, Dünya'dan 120 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan kırmızı üstdev yıldızın son 130 gününü gözlemledi.

Üstdev yıldızın süpernovaya dönüşmesi gözlemlendi

2020’de Hawaii Üniversitesi Astronomi Enstitüsü tarafından gökyüzünde fazlasıyla ışık yayan bir kırmızı üstdev yıldız bulundu. 16 Eylül'de süpernova SN2020tlf'nin ışığının Dünya'ya varmasıyla astronomlar harekete geçti ve pek çok teleskop kullanarak dalga boyutunda yıldızın 130 gününü gözlemleyebildi.

Astronomlar, Hawaii Maunakea'daki WM Keck Gözlemevi'nin Düşük Çözünürlük İmgeleme Görüngeölçer'ini kullanarak, patlama esnasında yıldızı çevreleyen yıldız çevresi materyalin kanıtını buldu. Bilim insanları, dev kütleli yıldızların evrimlerinin son dönemlerinde serbest hareket ettiklerini fakat yeni gözlemlerinin, birtakım yıldızların son dönemlerinde iç yapılarında büyük değişimler gösterdiğini dile getirdi.

Araştırmanın başyazarı Wynnn Jacobson-Galan, söz konusu gözlemlerinin dev kütleli yıldızların ölmeden evvelki son anlarına ilişkin anlayışlarında büyük bir dönüm noktası olduğunu ifade ederek, "Süpernova öncesi bir kırmızı üstdev yıldızda doğrudan aktivite gözlemlenmemişti. İlk kez bir üstdev yıldızın patlamasını seyrettik." açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)