Kırıkkale’de bulundu: Dünyanın en eskisi…

Kırıkkale’de dünyanın en eski cam şişesi bulundu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 13.07.2021, 16:07
Kırıkkale’de bulundu: Dünyanın en eskisi…

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca 2009 senesinde başlatılmış olan kazı çalışmaları normalleşme döneminin ardından devam ediyor.

Kırıkkale Karakeçili ilçesinde yukarı şehir ve aşağı şehir olmak üzere iki arkeolojik alandan meydana gelen Büklükale mevkiindeki kazı çalışmalarında binlerce senelik tarih gün yüzüne çıkıyor. Arkeolojik kazılar, şehrin Asur Ticaret Kolonileri zamanında da aktif rol aldığını ortaya koyuyor. Kızılırmak’ın en dar kısmında konumlandırılan şehir Erken Tunç Devri’nden Osmanlı zamanına dek iskan gören ve her dönemde doğu-batı geçiş noktasının üstüne doğal bir köprü görevi üstlendi.

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Kimiyoshi Matsumura, Büklükale’deki kazı çalışmasında 5 bin sene önceki döneme dair yerleşim yerinin belirlendiğini ifade etti.

“5 bin yıllık yerleşim yeri belirlendi”

Bu sene yapılan kazılarda 2 bin 700 senelik sur üzerine çalışmaların devam ettiğini kaydeden Matsumura şunları söyledi:

“Bu yılki amacımız, arkada görünen bu Geç Demir Çağı’na ait. MÖ yedinci yüzyıl, 2 bin 700 yıl önceki sur duvarlarının üstünde çalışıyoruz. Burada zeminde bulunan tabaka, Milatta Önce Hititlere ait bir tabaka. Bu Demir Çağ üzerindeki çalışmaları sonlandırıp, aşağıdaki Hitit tabakasına girmeye çabalıyoruz. Şimdi 3 takım grup halinde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Epeyce geniş alanda burada 40-60 metrekare içinde çalışmalar devam ediyor. Şimdiye dek yapılmış olan çalışmalarda en yeni Osmanlı dönemine ilişkin yerleşim yerleri 4-5 bin sene önceye ait yerleşim yeri burada tespit edildi. Amacımız yoğun olarak Milattan Önce 2 bin. Burada büyük bir şehir bulunuyordu. Biz tepenin üzerinde şu anda çalışmaya devam ediyoruz. Bunun arkasında batıda bir aşağı şehir yer alıyor. Oradaki ticaret merkezi o dönemde varmış. Buradaki ticaret merkezi şehir üzerinde çalışmaları yapmayı düşünüyoruz.”

“Dünyadaki en eski cam şişeyi bulduk”

Matsumura dünyadaki en eski cam şişesini burada bulduklarını söyleyerek, “Çok çeşitli malzemeler bulduk. Fakat en ilginç olanıysa Hititlerden önceki Asur Ticaret Kolonileri Çağı’na ait sarayın tespit edilmesi. Sarayın içinde şimdiye dek dünyanın en eski cam şişesini yakaladık. Onun dışında orada bir de bodrum oda belirledik. O bodrum odasının içinde 3 bin adete yakın kaseler bulduk. Bunlar bu dönemde saray inşa edilirken törenlerin yapılmış olduğunu, o törene 3 bin kişinin katıldığını ve oradan çıkmış olan o toprakları analiz ettiğimiz zaman orada birçok bitki kalıntıları yakaladık. Bu bölgede yetişemeyen bitki kalıntıları da görüldü. Çok uzak-geniş yerlerle temasta olduğunu gösteriyor.” dedi.

Yorumlar (0)