Kimlik numaranızın gizemi ve yeni kimliklerin bilinmeyenleri

Kimlik kartlarının yenilenmesiyle ilgili süreç devam ediyor. Yeni kimlik kartları birbirinden farklı özellikleriyle eskisinden ayrılıyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 24.10.2019, 13:32
Kimlik numaranızın gizemi ve yeni kimliklerin bilinmeyenleri

Şimdiye kadar yaklaşık 45 milyon vatandaş eski kimlik kartını yeni çipli versiyon ile değiştirdi. Herkesin yeni kimliklere geçişi için hedeflenen yıl ise 2023.

Kimlik doğrulama dijital ortama aktarılacak

Yeni kimlik kartları üzerinde bulunan çip vatandaşa birçok kullanım kolaylığı sunacak. 2023 yılından itibaren, yani kimlik değiştirme süreci tamamlandıktan sonra, kimlik doğrulama işlemi çip vasıtasıyla yapılacak. Bu sayede kimlikte sahtecilik yapılmasının önüne geçilecek.

Anlaşmalı kurumlarla yapılacak dijital entegrasyon sayesinde birçok işlem dijital ortamda yapılabilecek. Yapılacak işlemlerde çiple kimlik doğrulamasına ek olarak PIN şifresi veya parmak izi ile de doğrulama yapılabilecek.

T.C. kimilik numaranızın gizli özelliği ne?

T.C. kimlik numarası vatandaşlara Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilmiş kişiye özel 11 rakamdan oluşan bir sayı. Bu sayılar üzerinde basit bir değer eşitliği ile hata bulma özelliği bulunuyor. Özellik ise şu:

Kimlik numarasının ilk 10 rakamını topladığınızda elde ettiğiniz sayının birler basamağı, kimlik numaranızın 11'inci rakamını veriyor.

1, 3, 5, 7 ve 9'uncu rakamların toplamının 7 katı ile 2, 4, 6 ve 8'inci rakamların toplamının 9 katını topladığınızda çıkan sayının birler basamağı kimlik numaranızdaki 10'uncu rakamı; 1, 3, 5, 7 ve 9'uncu rakamların toplamının 8 katını aldığınızda çıkan sayının birler basamağı ise kimlik numaranızın 11'inci rakamını veriyor.

Bu kimlik kartları taklit edilemiyor

T.C. kimlik kartları taklit edilemeyecek bir şekilde tasarlanmış. Bununla birlikte kimlik kartınız tahrip edildiğinde kartın tespit edilmesini sağlayacak mantıksal ve görsel güvenlik özelliklerine sahip.

Bu kartlar en az 10 yıl sorunsuz kullanım sağlayacak dayanıklılığa sahip bir malzemeden üretilmiş kart gövdesine sahip. Ayrıca vatandaşların rahatlıkla kullanmasına ve taşımasına olanak sağlamak adına kimlik kartları için belirlenen uluslararası standartlara uygun bir akıllı kart boyutunda üretildi.

Çip sistemi güvenlik için kritik

T.C. kimlik kartları, kimlik sahibine ait nüfus bilgilerinin kart üzerindeki çipe güvenli bir şekilde kaydedilmesine olanak tanıyor. Bu sayede de vatandaşın kimlik bilgilerine yetkisiz kişilerin erişmesinin ve bu bilgilerin değiştirilmesinin önüne geçilmiş.
 

Yorumlar (0)