Kemençe çalan robot “Lazborg”

Doğa harikası güzellikleriyle bilinen Trabzon’un Uzungöl ilçesinde bir turizm işletmesi bilgisayarla kumanda edilebilen robotik heykel “Lazborg’u” turistlerin beğenisine sundu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 12.10.2019, 18:26 12.10.2019, 18:49

Trabzon’un Uzungöl ilçesinde bir turizm işletmesinin sahibi, işletmesine maskot olması ve popülerliğini artırarak daha fazla turist çekmesi için kemençe çalıp türkü söyleyen robot yaptırdı.

Bilgisayarla kontrol edilen laz robot “Lazborg’un” heykelini, 2004 yılında Fransa’da “yılın en iyi heykeltıraşı” seçilen Adil Çelik isimli heykeltıraş tasarladı. Heykeli, silikon malzeme kullanarak 1,5 aylık sürede tamamladığını belirten heykeltıraş Çelik, Lazborg’un Karadeniz Bölgesini tanıtacağını ve turistlerin ilgisini çekeceğini "Karadeniz Bölgesi'nin kültürünü ve kemençeyi tanıtmak için dünyada ilk kez kemençe çalarak türkü söyleyen robot bir heykel yaptım. Heykel, bilgisayarla kumanda ediliyor. Müziğe göre kemençe çalıyor ve türkü söylüyor. Hem bölgenin kültürünü tanıtacak hem de turistlerin ilgisini çekecek." sözleriyle ifade etti.

Laz robotun heykelini yapan heykeltıraş Çelik, 28 yıldır silikon heykeller üzerine çalışıyor. Çelik, daha önce de “bozkırın tezenesi” olarak bilinen Türk halk müziğinin duayen ismi Neşet Ertaş’ın saz çalıp, türkü söyleyen robotunun heykelini yaptı.

Atatürk ve silah arkadaşlarının da android heykelini yaptı

Türk kültürüne dair sadece robot heykeli yapmadığını belirten heykeltıraş Çelik, Atatürk ve silah arkadaşlarının da android heykelini yaptığını ve bu alanda uluslararası başarılar yakaladığını "Atatürk ve silah arkadaşlarının da android heykellerini yapmıştım. Ardından Neşet Ertaş'ın, şimdi de kemençe çalarak türkü söyleyen android heykel yaptım. Bu alanda Türkiye'de, hatta Avrupa'da önemli başarı sağladık. En büyük hedefim ise dünyaca ünlü müzik grubu 'The Beatles'ın insansı android robotlarını yaparak Avrupa'da sahnelemek. Bu proje için çalışıyoruz." sözleriyle ifade etti.


Laz robot “Lazborg”, sosyal medyada esprili paylaşımların odağı oldu:

Yorumlar (0)