Katlanabilir ekranlı telefonlar geleceğin tasarımları mı olacak?

Mobil telefonlar artık günlük hayatımızın ayrılmaz bir parçası. Yeri geldiğinde bilgisayarlar da dahil olmak üzere diğer parçalardan ayrı kalınabiliyor ama özellikle haberleşme gibi büyük bir ihtiyaca cevap verdiği için telefonların yaygınlığı çok ciddi düzeyde. Düşünün, çevrenizde cep telefonu olmayan biri var mı? Bu soruya “evet” yanıtı vermek tahmin ettiğinizden daha zor. Telefonların yaygınlaşmasıyla birlikte ciddi bir form değişikliği de yaşandı. Önce inceldi ve küçüldü, son yıllarda ise büyüdü ve akıllılaştı. Son birkaç senede ise katlanıyor! Bugün bu yazıda katlanabilir ekranlı telefonlardan ve dünya devi üreticilerin örnek modellerinden bahsedeceğiz.

BİLİM-TEKNOLOJİ 12.03.2022, 21:20 12.03.2022, 22:01
Katlanabilir ekranlı telefonlar geleceğin tasarımları mı olacak?

İlk telefonun kullanılmasından günümüze kadar 1 asırı aşkın zaman geçti. Önce telgraf benzeri sistemle kullanılan ve çok kısıtlı bir alanda bulunan telefonlar oldukça kaba ve ağır karışık teknik bir altyapı gerektiriyordu.

Günümüzde ise bu telefonların önce şekli küçüldü, sonra ev telefonlarına ardından cebe giren cep telefonlarına kadar değişti ve gelişti.

Değişim burada da sınırlı kalmadı, cep telefonları da her birinin ayrı estetiği ve tasarımı olduğu ayrı bir işçilik barındıran modellerden artık dokunmatik ekran tasarımları ve teknik geliştirmelerle akıllı telefonlara dönüştü. Akıllı telefon furyasında dünyanın önde gelen markaları başta olmak üzere dünyadan birçok ülkenin kendi markasının adını duymaya başladık ve birtakım değişikliklerle ön yüzü birbirine benzer ancak iç donanım ve teknik aksam konusunda birbirinden farklılaşan ürünler üretilmeye başlandı.

Geldiğimiz son noktada akıllı telefonların artık nereye gidebileceğini hayal etmek zorken dünya devi markalar yeni bir teknolojinin kapılarını araladı. Akıllı telefonların panellerini katlanabilir hale getirdiler.

Patenti alınan ekran görüntüleri uzun süreler önce paylaşılmıştı ama geçtiğimiz senelerde Samsung, Huawei gibi dünya devi markalar artık telefonların bir menteşe sistemiyle katlanabilen versiyonlarını piyasaya çıkartarak kullanıcıyla buluşturdu. Peki akıllı telefonlarda katlanabilir telefon etkisi kullanıcıya ne sağladı? Katlanabilir telefonlarda gidilebilecek son yer neresi? Hangi marka ne tür katlanabilir ekranları kullanıcılara sunuyor? Geleceğin telefonları nasıl olacak? Bu yazımızda bu soruların yanıtlarını arayacağız.

Akıllı telefonlar…

Akıllı telefonları son 10-15 senedir yakından tanıyor olsak da aslında akıllı telefonların tarihi çok eskiye dayanıyor. Tam günümüzdeki manasıyla kullanılmasa da 1990’lı yıllarda IBM’in piyasaya çıkardığı akıllı telefon kısmen bir bilgisayar, çağrı cihazı veya faks makinesi gibi çalışıyordu.

1990’lı yıllarda IBM tarafından piyasaya çıkartılan Simon modelini akıllı telefonların atası olarak görebiliriz.

Akıllı telefonlardan söz etmek gerektiğinde aslında günümüzdeki şekliyle Android ve iOS ekosistemi üzerine konuşmak gerekecek.

Android ve iOS

Bugün günümüzde birçok kişinin akıllı telefonlarının içerisinde muhtemelen Android veya iOS işletim sistemi yer alıyordur.

Tarihler 2005 yılını gösterdiğinde Google tarafından Android Inc. firması satın alındı ve Android’in günümüze kadar gelecek olan hayatı için çok yönlü bir adım atılmış oldu. Geliştiriciler için de özgür bir platform olan Android mobil işletim sistemleri arasında çok popüler oldu.

İlk kez Şubat 2009 tarihinde Android 1.1 bildiğimiz manasıyla yayımlandı. Android 1.0 HTC Dream işletim sistemi olarak telefonlara gelmişti. Bunun üzerine geçmiş sürümdeki hatalar düzeltildi ve kullanıcılarla buluşturuldu. Zaman içerisinde günümüze kadar Android platformu dikkat çeken bir platform oldu ve günümüzde ise Android 13’ün ilk önizleme sürümü yakın zamanda yayımlandı. Android kullanıcıları ve iOS platformu kullanıcıları arasında da geçmişten bugüne dek gelen bir tartışma ortamı olduğunu söylesek yanlış olmaz. Peki iOS sistemi neydi ve Android ile olan farkları nelerdi?

iOS platformu yani ilk adıyla iPhone ya da iPad OS platformu Apple firması tarafından ilk olarak iPhone için geliştirilen bir işletim sistemiydi fakat ardından iPad ve iPod touch için de kullanıldı.

İlk kez 2007 yılının Haziran ayında tanıtılan iPhone OS 1 sürümüyle birlikte günümüze kadar serisi sürecek ilk iPhone da tanıtıldı. Artık yakın zamanda iPhone 13’ün tanıtıldığını düşünürsek Apple kullanıcıları tarafından iPhone’ların baya sevildiğini söyleyebiliriz.

Android platformundan farklı olarak Apple’ın yıllar içerisinde geliştirdiği ve değiştirdiği çok daha farklı bir işletim sistemi iOS. Bütünüyle cihazlarla entegre çalışması, verimlilik konusunda artılarının oldukça fazla olması ve kendi içinde aşırı stabil çalışması ve tabi Apple markasının da etkisiyle tüm dünyada çok sevilen işletim sistemlerinden oldu ve günün sonunda Android ile iOS kullanıcıları arasında da kimi zaman tatlı bir atışma oluştu.

Değişikliğe ve geliştirmeye daha açık olması nedeniyle Android ve stabil, işlevsel, optimize duruşuyla iOS kullanıcıları iki alanda da ihtiyaçlarını rahatça karşılayabildi.

Konuya ilişkin kısa bir hatırlatma yaptıktan sonra katlanabilir telefonlara dönmek gerekirse…

Google ilk kez 2005 senesinde Android Inc. firmasını satın aldı ve Android'in de kapıları bütünüyle aralanmış oldu.

Katlanabilir telefonlar…

Katlanabilir akıllı telefonlar temelinde esnek bir ekran ile gelen form faktörünün daha farklı olduğu yeni nesil telefonlar olarak da biliniyor.

Katlanabilir telefonlar dikey bir ekranda veya bir tablet gibi yana doğru katlanabilir şekilde şimdiye dek tasarlandılar. Kimi zaman markalar tarafından özgün denemeler de yapıldı ve yapılmaya devam ediliyor.

İlk kez aslında Nokia’nın 2008 yılındaki Morph konseptini saymak mümkün olsa da asıl isminin duyulması 2013 senesinde Samsung’un ortaya çıkardığı esnek OLED ekran teknolojileriyle oldu.

2006 senesinde Polymer Vision tarafından MWC’de okuyucu olarak da kullanılabilen Echo adıyla bilinen çift dokunmatik ekranı olan Readius gösterildi.

2011 senesinde Kyocera tarafından 3,5 inç boyutunda Echo adıyla da bilinen çift dokunmatik ekrana sahip Android akıllı telefonu duyuruldu.

Ardından arada kimi başka tanıtımlar ve modeller de oldu ancak iyice tanınması 2013 yılına gelindiğinde Samsung’un üretim modeline geçirdiği ekranın sağ çerçevesinin üzerinde eğimli olan kısmı bulunan Galaxy Note Edge ile oldu.

LG ve Huawei gibi daha birçok marka da katlanabilir akıllı telefon modellerini tüketicilerle buluşturdu. Şimdi katlanabilir akıllı telefonların tüketicide dikkat çeken kimi modellerine birlikte bakalım.

Popüler katlanabilir akıllı telefon modelleri…

Oppo Find N

Oppo tarafından 23 Aralık 2021 tarihinde Çin’de satışa çıkacak katlanabilir ekran dünyasına giriş yapılan ilk amiral gemisi telefonu olan Find N modeli duyuruldu. Model yapısıyla Galaxy Z Fold 3 modeline rakip olarak değerlendirildi.

Çinli telefon firması katlanabilir telefonunu düzenlediği bir etkinlikte duyurdu. Oppo’nun bu katlanabilir telefonu iki ekranlı yapıdan oluşuyor. Ekranların bir tanesi içe katlanıyor ve toplamda açıldığında 7.1 inçlik boyuta çıkıyor. Telefonda 1000 nit parlaklık ve 120 Hz tazeleme oranı bulunuyor ve 136 bileşenli bir menteşe yapısıyla geliyor. 

Oppo Find N modelinin tekil ekranı ise kavisli yapıda. Telefon katlanmış halde 5.49 inç büyüklüğünde ve tazeleme oranı ise 60 Hz. Ekrandaki deliğe yerleştirilen ön kamerada ise 32 MP’lik çözünürlük var. Telefonun iç kısmında bulunan ekrandaki ön kamera da öndeki gibi 32 MP. Arka kısmına gelindiğinde ise kamera yapısının üçlü olduğu görülüyor. Arka kamerasında 50 MP çözünürlüğünde bir Sony kamerayla birlikte 16 MP çözünürlüğünde ultra geniş açılı kamera ve ayrıca 13 MP’lik bir üçüncü kamera da bulunuyor.

OPPO’nun katlanabilir ekrandan oluşan bu modeldeki ilk amiral gemisi gücünü ise Snapdragon 888 işlemciden alıyor. Depolama alanına gelecek olursak 512 GB’a kadar depolama ve 12 GB’a kadar RAM seçenekleri bulunan akıllı telefon, Android 12 tabanlı ColorOS 12 arayüzüyle kullanıcılarla buluşuyor.

Telefonun bataryası 4.500 mAH kapasiteye sahip ve 33 watt hızlı şarj desteği veriyor.

En önemli konu ise fiyatı. 23 Aralık 2021 itibarıyla Çin pazarında satışa çıkan telefonun fiyatı ise 8 GB RAM ve 256 GB bulunan model için 1.210 dolar, 12 GB RAM ve 512 GB depolama alanı bulunan model için 1.415 dolar olarak açıklandı.

Huawei Mate X

Katlanabilir akıllı telefonların dünyasına Huawei 2019 yılının ortasında resmi olarak tanıttığı Mate X ile katıldı.

Dünyaca ünlü Mobil Dünya Kongresi’nde tanıtımı yapılan bu ürün, kongrenin gözde ürünlerinden biriydi.

Telefon katlanabilen tek ekranla açık halinde 8 inç büyüklüğe ulaşıyordu ve piksel boyutu ise 2480x2200. Telefon katlandığında ise 6,6 büyüklüğe 2480x1180 piksel ile ulaşıyordu ve 6,38 inçlik iki farklı ekrana sahip olabiliyor.

Huawei’nin bu yeni telefonu gücünü Kirin 980 işlemcisinden alıyor ve ayrıca Huawei Balong 5000 ismi verilen 5G modemle “Dünyanın ilk 5G destekli katlanabilir telefonu” unvanına da sahip.

Bununla birlikte bu telefon dört tane 5G anteniyle geliyor. Ayrıca 6 GHz bağlantı ile 4.6 Gbps bağlantı hızına sahip ve yaklaşık 1 GB büyüklüğündeki filmi birkaç saniye içerisinde indirebiliyor.

Telefonun ön kısmında özel olarak geliştirilmiş olan üçlü kamera bulunuyor. 40 MP çözünürlüğü bulunan geniş açılı kameranın yanında 8 Megapiksellik telefoto lens ve 16 Megapiksellik ultra geniş açılı lens de bulunuyor.

Çift ekrandan özel yazılımıyla sonuna dek yararlanan Huawei, telefon yapısı sayesinde fotoğrafını çektiğiniz kişinin de kendisine görmesine imkan veriyor.

Akıllı telefon gücünü 4500 mAH’lık kapasiteli bataryadan alıyor ve sahip olduğu büyük ekrana karşın yeterli bir performans sunuyor. Bununla birlikte bu gücü karşılayacak 55W’lık Huawei SuperCharge teknolojisiyle geliyor. Yarım saat içerisinde %85’lik şarjı görebiliyorsunuz.

Fiyatına gelecek olursak. Tanıtıldığı dönemdeki fiyatı Huawei Mate X için 8 GB RAM ve 512 GB dahili depolamayla 2600 dolar olarak paylaşıldı.

Huawei Mate XS modeli 

Mate XS ve Mate X2

Huawei’nin orijinal Mate X modelinin ardından dayanıklı Mate XS ve beraberinde Mate X2 modeli de 2021 yılında tanıtıldı.

Bu telefonlarla birlikte çeşitli yeni teknik özellikler ve iyileştirmelerle Huawei segmentini bir adım öteye taşıdı ve tabi fiyat da arttı. 25 Şubat 2021 tarihinde Çin’de satışa çıkan Mate X2’nin en üst modeli 2.940 dolardan satıldı.

Royole FlexPai

Amerika Birleşik Devletleri merkezli ancak kökeni Çin’e dayanan Royole markası tarafından 2019 Ocak ayının başında Pekin’de düzenlenen lansmanla Royole FlexPai modeli tanıtıldı. 19.8 cm yani 7.8 inçlik telefon kapalı konumdayken üç farklı küçük ekran işlevi görüyordu. Arka yüzü, ön yüzü ve katlanan yerdeki ekranlar aynı anda farklı görüntüler verebiliyordu.

Snapdragon 855 ile gelen FlexPai 6/8 GB RAM, 16 MP+ 20 MP çift kamera ve 128/256 GB depolama alanı ile geldi. Android 9.0 Pie ile gelen telefon firmanın güçlü bir amiral gemisi durumundaydı. Telefonun fiyatıysa teknik özellik çeşidine göre 1290 dolarla 1863 dolar arasında değişkenlik gösteriyordu.

Royole FlexPai modeli

FlexPai 2

Çok geçmeden 2020 yılının Ağustos ayında Royole markasının Samsung Galaxy Z Fold 2 modeline rakip olacak nitelikte yeni nesil katlanır telefon modeli tanıtıldı.

Cihazda 7.8 inçlik bir ekran bulunuyordu ve bu da aslında telefon formunun tablete geçmeye aday bölgesine yaklaşıldığı manasına geliyordu.

İlk katlanabilir telefona kıyaslandığında görece daha kaba yapısından uzaklaşan telefonda farklı bir yapı denendi. Menteşe yapısı bütünüyle gizlenmiş olan telefon ilk modelindeki tasarımsal dezavantajı da bütünüyle ortadan kaldırdı. Firma yapılan testlere göre 1.8 milyona dek katlamada sorunsuzca çalıştığını söyledi. Bununla birlikte katlama işleminin ardından pürüzsüz bir kaplamayla geldi.

Royole FlexPai 2 modeli açık haldeyken 7.8 inç boyutuna ulaşıyordu ve Quad HD OLED ekranla geliyordu. Çoklu işlem desteği bulunan ekran katlandığında ise 5.5 inç ve 5.4 inçlik boyutta iki ekran görünüyordu. Gücünü Snapdragon 865 ile alan telefonda 256/512 GB UFS 3.0 depolama ve 8/12 GB LPDDR5 RAM olarak iki seçenek yer alıyordu.

Telefonun 4 tane kameradan oluşan yan paneli ise ekranın sol kısmına konumlandırılmış vaziyetteydi. Güçlü kameraların arasında 64 megapikselden oluşan ana kamera, 8 MP 3x telefoto, 16 MP ultra geniş açı ve 32 MP portre sensörleri eşlik ediyordu. Royole FlexPai 2’inin özelleştirilmiş kamera yazılımındaki vizör modu ise dikkatleri üzerine çekiyordu.

Telefonun kapasitesi 4.450 mAH’dan oluşuyordu ve 18W Quick Charce 4.0 desteğiyle geldi. Android 10 işletim sistemiyse çoklu görev özelliklerine olanak veren WaterOS 2.0 arayüzle güçlendirilmişti.

Eylül 2020’de satışa çıkan telefonun başlangıç fiyatı ise 1.250 euroydu.

Royole FlexPai 2 ilk telefona göre çok daha ince ve fonksiyonel yapısıyla dikkatleri üzerine çekti.

Samsung Galaxy Fold

2019 yılının sene başında tanıtılan Samsung Galaxy Fold, Samsung kanadından katlanabilir akıllı telefonlara ilişkin gelen ilk amiral gemisiydi.

Tanıtımının ardından son tüketiciye ulaşmak için bir süre raflardan uzak olan Galaxy Fold tekrar elden geçirildi ve tüketiciyle buluştu.

Tasarım olarak ilk modeliyle arasında farkların bulunduğu Galaxy Fold modelinin 7.3 inç boyutundaki Flex iç ekranı ve 4.6 inç boyutundaki Super AMOLED dış ekranı aynı kalan özelliklerdendi. Esnek ekran menteşesinin dahil edildiği telefonda koruyucu katman da sabitlendi.

İlk Galaxy Fold ürününe göre çok ufak bir miktar kalınlığı ve çok az ağırlığı arttı.

Galaxy Fold’da donanım kısmında ise Snapdragon 855 işlemciyle geldi. 12 GB RAM ile 512 GB’lık dahili depolama alanı bulunan telefon oldukça dikkat çekti.

4.235 mAH’lık bataryasıyla telefon Eylül 2019 yılında yurt dışında satışa sunuldu.

Z Fold 2 ve 3

Galaxy Fold cihazının ilk modelinin ardından 2020 Eylül ayında Z Fold 2 cihazı satışa çıkartıldı. Kapalı halde 6.23 inçlik Super AMOLED panal ile gelen telefon kapaktaki ekranıyla 816x2160 piksellik bir çözünürlükle geldi. Açıldığında ise 7.6 inçlik Dinamik AMOLED 2X ekranla kullanıcıların karşısına çıktı. 1768x 2208 piksel çözünürlüğünde ve 120 Hz yenilemeye sahip bu ekran HDR10+ desteği barındırıyordu.

Snapdragon 865 Plus’dan güç alan telefonda 12 GB LPDDR5 RAM yer alıyordu.

Kamerada da oldukça güçlü olan telefon 2x optik yakınlaştırmayla 4K / 60 FPS video çekebiliyordu ve 720P / 90 FPS’ye çıkabiliyordu.

Türkiye’de ilk çıktığında 20 bin TL fiyat etiketiyle gelen bu telefon şu anda 18 bin TL civarında alınabiliyor.

Samsung’un katlanabilir ekranlı telefonlarına son dokunuşu ise Fold 3 cihazıyla oldu. 2021 yılının Ağustos ayında tüketiciyle buluşturulan bu modelde ilk kez ekran altı kamera yer aldı. Böylece çerçevesiz ekran deneyimi de kullanıcıyla buluşturulmuş oldu. Bununla birlikte telefona S-Pen desteği de geldi. Bir tablet boyutuna erişen bu cihaza kalemi de dahil etmek oldukça inovatif bir tasarımdı.

Ekrana bakıldığında Dynamic AMOLED ekranla 2560x1440’lık bir piksel görülürken inç başına ise 374 PPI düşüyordu ve telefon 120Hz’lik bir tazeleme hızıyla geliyordu. Panelin alt kısmında ise 16 Megapiksellik bir ekran altı kamerası bulunuyordu.

Öte yandan Z Fold 3 5G modelinin kalınlığı da bir hayli düşürüldü. Telefon 16mm kalınlık ile geldi. Kendi total ağırlıysa 271 gram oldu. Yine bir yenilik olarak ilk kez bu ürün suya dayanıklı olarak geldi.

Z Fold 3 kamera konusunda da kullanıcılarını şaşırtmadı. Üçlü kamera dizilimiyle gelen telefonda her biri 12 Megapiksel olan dual piksel ana kamera, ultra geniş lens ve OIS destekli telefoto kamerası yer alıyordu.

Telefon Snapdragon 888 ile geldi ve depolamada ise 256GB UFS 3.1 teknolojisine yer verildi. 11W’a kadar kablosuz 25W’a kadar ise kablolu şarj teknolojisiyle geldi. Bununla beraber ters şarj teknolojisi ise kendisine telefonda yer buldu.

Z Fold 3 kalem desteğinin de gelmesiyle tam işlevsel hale geldi ve Note serisi kullanıcılarını da kendisine çekmeyi başardı

Z Flip

Samsung’un katlanabilir telefonun yeni bir formu olan dikey katlanabilir telefonları Z Flip serisi de S20 serisiyle birlikte 2020 Şubat ayında tanıtıldı.

Katlandığında normal bir telefonun yarısı şekline gelebilen Z Flip farklı form yapısıyla katlanabilir ekran deneyimini farklı bir yönden sunuyordu.

Ekrana bakıldığında Z Flip ile 6.7 inçlik OLED ekran geldi ve bu ekran cam bir yapıdaydı. Ancak cam yapısına karşın plastik bir ekran gibi rahat bir şekilde katlanabiliyordu. Ekran formatı 21.9:9 olan ekranın çözünürlüğü ise 2636x1080 pikseldi.

Gelen bildirimleri hızlı bir şekilde görebilmeyi sağlayan bildirim ekranıyla birlikte çağrıları da yanıtlamak veya kapatmak mümkün oluyordu. Ekran küçük boyutlarda olduğundan dolayı fazlaca da şarj tüketimi olmuyordu.

Snapdragon 855+ ile gelen ilk Z Flip telefon 183 gramlık ağırlığa sahipti ve telefona 8 GB RAM ile 256 GB dahili hafıza eşlik ediyordu. Telefonun bataryası ise 3.300 mAH’dı.

Telefonun çıkış fiyatı ise 1380 dolardı.

Bu telefonun ardından 2021 yılının Ağustos ayında Z Flip3 5G modeli de geldi. Ekran boyutu olarak ilk ekranla aynı olan telefon da önceki modeli gibi kullanıcılar tarafından dikkat çekti ve katlanabilir telefonlar arasında farklı bir form ve iyileştirmelerle yerini aldı.

Motorola Razr 5G

Motorola Razr 5G modeliyle katlanabilir ekranlı markalar arasında 2021 yılında yerini aldı.

6.2 inçlik dikey yönde katlanabilir ekranı bulunan akıllı telefon 2142 x 876 piksel çözünürlüğüne sahipti. Katlandığı zaman cihazın ikinci ekranıysa OLED panele sahipken 2.7 inç ve 800 x 600 piksel çözünürlüğünde.

Cihazın üzerinde 48 Megapiksellik bir ana kamera ve 20 Megapiksellik ikinci bir kamera yer alıyordu.

Telefon gücünü Snapdragon 765G 5G işlemcisinden alırken bu işlemciye ise 256 GB depolama ve 8 GB RAM eşlik ediyordu. Batarya kısmında ise 15W hızlı şarj ve 2.800 mAH ile geliyordu.

Motorola Razr 5G modeli

Microsoft Surface Duo

Akıllı telefon pazarında yeniden boy gösteren Microsoft 2020 yılının Ağustos ayında Surface Duo’yu kullanıcılarla buluşturdu.

Microsoft Surface Duo 8.1 inç büyüklüğe sahip ve 2700 x 1800 piksel çözünürlüğündeydi. 5.6 inç büyüklüğünde iki tane OLED ekranı bulunuyordu ve muadili markaların aksine gerçek bir Gorilla Glass koruma teknolojisi ile donatılmış olan bu ekran Windows bilgisayarların çoklu monitörlerine benzer şekilde çalışıyordu.

Gücünü Qualcomm Snapdragon 855 işlemcisinden alan telefonda 6 GB RAM ile 128 gb veya 256 GB depolama kapasitesiyle geliyordu.

3577 mAH’lık 18W hızlı şarj desteğinin yanında 11 Megapiksellik f/2.0 diyafram ve 4K video kaydı da destekleniyordu. Android 10 ile gelen telefonda parmak izi okuyucusu da yer alıyordu.

2020 Eylül ayında piyasaya çıkartılan ve 1399 dolarlık etiket fiyatı koyulan ürün çıktığı döneme göre beklentilerin altında bir fiyata sahipti.

Microsoft'un katlanabilir telefon formundaki Surface Duo modeli iki ayrı ekranın birleşiminden oluşması yönüyle rakiplerinden ayrılıyordu

Surface Duo 2

2021 yılının Eylül ayına gelindiğindeyse yeni ürün için lansman yapıldı. Firma ilk olarak Surface 8 Pro’yu ardından ise Surface Duo 2 modelini paylaştı.

Bir zamandır sızıntılarla gündemde olan Surface Duo 2 üst seviye özelliklerle kullanıcılarla buluştu ve Microsoft tarafından bir önceki nesildeki gibi bütün eksiklikler giderildi ve kullanıcılara daha da güncel bir telefon verildi.

Telefonda 5G desteği de yer alırken çok daha büyük bir panelle geldi. 5.8 inçlik telefonu 1344 x 1892 piksellik OLED bir ekran izledi. Bununla birlikte yenileme hızı ise 90 HZ oldu.

İşlemci kanadında da Snapdragon 888 yonga setiyle gelen telefonda 2 adet 12 megapiksellik ana ve telefoto kamerayla 16 megapiksellik ultra geniş açılı lensler bulunuyordu. Firma tarafından bu akıllı telefonun fiyatı ise 1.499 dolar olarak belirlendi. Bunun 128 GB’lık versiyon olduğunu da söylemekte yarar var.

LG Wing

Akıllı telefonlarda katlanabilir telefonların yanında LG markası da yerini aldı. LG yeni bir tasarım olan ekranın T biçimli olduğu modelini kullanıcılarla buluşturdu.

LG Wing, sıra dışı tasarımıyla dikkatleri üzerine çekti. Çünkü rakiplerinden katlanabilir telefonlar gelirken LG’den ise dönen bir ekran paylaşılmıştı. Donanım olarak orta segmentte bulunan bu cihaz resmi olarak Türkiye’de satışa çıkartıldı.

Gücünü Snapdragon 765G yonga setiyle 8 GB RAM’den alan cihazda iki tane ekran yer alıyordu. Bu ekranlardan ilki 6.8 inç büyüklüğünde olan 2460 x 1080 çözünürlüğünde ve 3.9 inçlik 1240 x 1080 çözünürlüğünde olacak şekilde konumlandırılıyordu.

Telefon farklı yapısıyla dikkatleri üzerine çekerken ülkemizde ise 15 bin TL gibi fiyattan 2021 yılının Şubat ayında satılmaya başlamıştı.

Satışa çıktığı ilk dönemde iPhone 12 Pro modelleriyle kıyaslama yapılan ürün için özellikle fiyat konusunda çeşitli tartışmalar da olmuştu.

LG Wing adını verdiği T şeklindeki katlanabilir ekranlarıyla son tüketicinin kullanım senaryolarını geliştirdi ve ufak kare ekranla ana ekran deneyimini birlikte yaşamaya imkan verdi

Yeni akıllı telefon patentleri alınıyor

Akıllı telefon piyasalarında yaşanan değişim ve dönüşüm özellikle form faktörü üzerinde etkisini göstermeyi sürdürüyor. Bilinen standart genişlikteki telefonların ulaşabileceği maksimum boyut sınırlı olduğundan büyük markalar tarafından katlanabilir telefon modelleri rağbet görüyor ve konuyla ilgili çeşitli yenilikler de geliyor.

Son olarak Samsung tarafından geçtiğimiz hafta garip bir katlanabilir ekran patenti aldığı bilgisi iddia edildi.

Alınan bu patentte, cihazın yalnızca üst kısmının geriye doğru katlandığı bir ekrana sahip telefon görüldü. Bu şekilde bakıldığında bir hayli gaip duran şeklin ileride yeni çıkacak olan telefonlarda arkada bulunan kamera modülünün yanında arka kamerayla selfie çekmeye de imkan verecek şekilde kullanılabileceği düşünülüyor.

Z Fold4 ve Z Flip4 modellerinin yakın zaman içerisinde tanıtılması beklenirken Samsung’un yeni katlanabilir telefon patentini nerede ne nasıl kullanacağını ise bekleyip göreceğiz.

Katlanabilir telefonların geleceğinde tüketicileri neler bekliyor?

Mobil telefonlarla ilk karşılaştığımız yıllarda büyük cihazlarla karşı karşıyaydık. Fakat bu büyüklük bir nevi kaba olmalarıyla tanımlanabilirdi. Ardından kısa bir süre sonra telefonların kabalığını küçültme adımları başladı. Daha ince ve işçiliği daha fazla küçük telefonları piyasada görmeye başladık.

Akıllı telefonların piyasaya çıkmasının ardından ise dokunmatik etkileşimle de bütünüyle bağlantılı olarak yeniden geniş ekranlı telefonlar popüler olmaya başladı. Artık mobil telefon üreticilerinin yarışında telefonların 7 inç gibi tablet boyutlarına ulaşan telefonları piyasaya çıkardığını ve kullanıcılarla buluşturduğunu görüyoruz. Hatta büyüme burada da kalmadı, bu haberimizin de konusu olan katlanabilir ekranlı telefonlarla 8-9 inçlere kadar geldi.

Katlanabilir telefonları, mobil telefon dünyasının yol ayrımlarından biri olarak görenler de var, akıllı telefonların alışılagelmiş haline adapte olup bu teknolojiyle çok ilgilenmeyeler de. Ancak şu bir gerçek: Dünya devi üreticilerin katlanabilir telefon yarışı çoktan başladı. Tablet formuna dönük cebe sığan mobil telefonların ise ekranları daha ne kadar büyüyecek, ne şekilde katlanabilecekler ve kullanıcıya hangi özellikleri sunacaklar, bekleyip göreceğiz.

HABERNEDİYOR.COM / SEZGİN İLHAN ÖZEL HABER

Yorumlar (0)