Karşınızda milli savaş uçağı!

İlk kez Paris Airshow'da sergilenecek birebir ölçülerdeki Milli Muharip Uçak modeli için ocak ayından itibaren yoğun ve detaylı bir çalışma gerçekleştirildi. Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarını karşılama amacıyla geliştirilen Milli Muharip Uçak (MMU) Projesi'nde gelinen aşama gün yüzüne çıkıyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 15.06.2019, 12:26 15.06.2019, 12:29
Karşınızda milli savaş uçağı!

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), Hava Kuvvetleri Komutanlığının harekat isteklerine cevap vermek için Milli Muharip Uçak (MMU) geliştirme çalışmalarına devam ediyor.  Dünyanın en önemli havacılık organizasyonlarından biri olan Paris Airshow'da MMU'nun birebir ölçülerdeki modeli ilk kez sergilenecek.

Modelin, 17-23 Haziran'da gerçekleştirilecek fuara yetiştirilebilmesi için ocak ayından beri yoğun ve detaylı bir çalışma gerçekleştirildi. 

Fuarda, uçağın birebir ölçekli dış geometri modeliyle motor yerleşimi, kokpit konsepti ve dahili silah yuvalarının yerleri ana hatlarıyla görülebilecek.

MMU'nun yanı sıra Türk savunma sanayisi tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen, TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE), ROKETSAN ve ASELSAN gibi kuruluşların imzasını taşıyan mühimmat ve sistemler de Paris Airshow'da sergilenecek.

F-16'ların yerini alacak modern uçaklar üretilecek

MMU Projesi ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan ve 2030'lu yıllardan itibaren kademeli olarak devreden çıkarılması düşünülen F-16 uçaklarının yerini alabilecek modern uçaklar üretilecek.

Projeyle yeni nesil bir uçakta olması gereken düşük görünürlük, dahili silah yuvası, yüksek manevra kabiliyeti, artırılmış durumsal farkındalık ve sensör füzyonu benzeri teknoloji alanlarındaki çalışmalar sonucu Türkiye'nin 5. nesil bir muharip uçağı üretebilecek teknoloji ve alt yapıya sahip ülkeler arasında yer alması amaçlanıyor. 

İlk etapta 6 geliştirme hava aracı üretilecek. Uçak, daha sonra eklenecek yeni araçlarla seri üretime hazırlanacak. Seri üretim aşamasına kadar 400 adetlik uçak siparişine ulaşılması planlanıyor. 

Proje ortağı olmak isteyen ülkelerle de çeşitli düzeylerde görüşmeler gerçekleştiriliyor. Söz konusu ülkeler, uçağın potansiyel alıcıları olarak değerlendiriliyor.

Özgün motor geliştirilecek 

Uçak için TR Motor tarafından özgün motor geliştirilecek. Bu süreç devam ederken geliştirilen araçlarda bir ara motor kullanılacak.

Radar, elektrooptik ve bütünleşik işlemci alanlarında ise ASELSAN ve TÜBİTAK çalışmalar yürütüyor.

Projede görev alacak tedarikçilerle ihracat kısıtlamasına tabi olmayacak şekilde uzun vadeli iş birlikleri gerçekleştirilecek. 

Yorumlar (0)