Karşınızda hiçbir hastalıktan etkilenmeyen ‘Kozmik Gevrek’ elması!

Washington Üniversitesi bilim insanları tarafından hastalıklara karşı dirençli melez bir elma türü üretildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 23.10.2019, 15:00 23.10.2019, 17:14
Karşınızda hiçbir hastalıktan etkilenmeyen ‘Kozmik Gevrek’ elması!

Bilim insanları tarafından zaman zaman ilginç çalışmalar yapılabiliyor. Örneğin kimi zaman farklı türlerdeki canlıları çiftleştirerek bazı özel türlerin ortaya çıkışını sağlayabiliyorlar. Tabi bu uğraşın başarılı sonuçlar vermediği zamanlar da oluyor. Fakat bu konudaki çalışmalar devamlı sürüyor.

Yalnızca hayvanlar aleminde değil bitkiler üzerinde de bilim insanlarının benzer çalışmaları bulunuyor. Yapılan son çalışmalarda bilim insanlarının yeni bir melez elma türü ürettiği açıklandı.

Bilim insanları tarafından üretilen melez bir elma. Bu elma üzerinde küçük ve sarı renkli lekeler barındırıyor. Bu lekeler sebebiyle elma türüne “Cosmic Crisp” (Kozmik Gevrek) ismi verilmiş. Üretilen bu melez elma türü geleneksel diğer elmalara oranla oldukça dayanıklı. Öyle ki bu elma türleri buzdolabında ve oda koşullarında çok uzun süre dayanabilme gücüne sahip.

Bilin insanları, Cosmic Crisp’in sululuk ve tat oranını da belirledi ve bununla birlikte tüketiciler tarafından iddia edilene göre çok sevilen bir elma türü ortaya çıktı. Ayrıca elma türünün en önemli özelliğinin biyolojik hastalıklardan da etkilenmemesi olarak belirtiliyor. Bilim insanlarınca bu elma türü eğer yaygınlaşırsa, hem ürünlerin boş yere çöpe gitmeyeceği hem de iyi bir tasarruf sağlanabileceği ifade ediliyor.

Washington Üniversitesi tarafından bu elmalar 10 sene boyunca satılacak. 10 yılın sonunda ise elmalar diğer çiftçiler tarafından üretilerek satışı yapılabilecek. Washington Üniversitesi tarafından şu anda 12 milyon elma fidanı dikildi. Bu da demektir ki hasat zamanı geldiğinde 18 kg hacmi bulunan 450 bin kasa elma üretilecek.

Bilim insanlarının hedefi ise 2020 yılında 2 milyondan çok, 2026 yılına gelindiğinde ise 21 milyondan çok kasa elma üretebilmek.

İnsanlar tarafından melez elma türü ne kadar rağbet görecek, bekleyip göreceğiz.

Yorumlar (0)