Karanlık Gökyüzü Parkı, ilk kez Türkiye’de Bursa’ya yapılacak!

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından, Uluslararası Karanlık Gökyüzü Birliği’ne üye olmak için şehre bir çalışma imza atmaya karar verdi. Bu bağlamda Türkiye’nin ilk Karanlık Gökyüzü Parkı’nı yapacak olan belediye, gölsem ve eğitim üzerine çalışmaların burada yapılması için uğraş verecek.

BİLİM-TEKNOLOJİ 23.03.2021, 16:02 24.03.2021, 13:03
Karanlık Gökyüzü Parkı, ilk kez Türkiye’de Bursa’ya yapılacak!

Türkiye’de bir ilk olacak bir projeye, Bursa’da imza atılıyor. Dünya üzerinde yalnızda 92 tane örneği bulunan Karanlık Gökyüzü Parkı, ilk kez Türkiye’de Bursa’ya yapılacak, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan çalışmalar kapsamında, Uluslararası Karanlık Gökyüzü Birliği’ne üye olunması konusunda bir çalışma yapıldı. Bu kapsamda parkta eğitim çalışmalarına hız verilecek. Aynı zamanda parkta, sportif etkinliklerin yanında, Samanyolu gözlemi konusunda da bilimsel çalışmaların yapılması hedefleniyor.

Işık kirliliği haritası oluşturuldu

Proje ise, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği ve Bursa Amatör Astronomi Derneği’nin ortak çalışmalarıyla ortaya çıktı. Bu bağlamda Bursa’da ışık kirliliği ölçümleri yapılırken, bu Türkiye’de ilk defa yapılmış oldu. Oluşturulan harita ile beraber, ışık kirliliği yoğunluğunun en fazla olduğu yerler yeşil renkle; ışık kirliliği yoğunluğunun azalmaya başladığı yerler ise mavi renkle belirlendi. Sonuca göre Türkiye nüfusunun yüzde 97,8’i ışık kirliliği altında yaşadığı saptanırken; yüzde 49,9’luk bir nüfus ise Samanyolu'nu neredeyse hiç göremiyor.

Parkın, Başalan Yaylası’na yapılması planlanıyor

Belediye bu ölçümlerin sonucuna ve Işık Kirliliği Haritası’nda belirlenen yere göre oraya Karanlık Gökyüzü Parkı’nı yapacak. Sonuca göre ışık kirliliğinden en az etkilenen yer ise, İnegöl ilçesinde bulunan Başalan Yaylası olarak belirlendi. Parka turizmin çeşitlendirilmesi amacıyla ve maceranın da katılması için tematik bir gözlem parkı yapılacak.



Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, günümüzde iklim değişiminin tüm dünyayı etkilemeye başladığına dikkat çekerek, çevre yatırımlarını önemle karşıladıklarını öne sürdü. Karanlık Gökyüzü Parkıyla beraber bir farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını söyleyen Aktaş, enerji ve su tasarrufuyla beraber ışık kirliliğiyle beraber bu projenin turizme de katkısı olacağını belirtti.

Yorumlar (0)