Karaismailoğlu duyurdu: Mobil abone sayısı, ülke nüfusunu geçti 

Haberleşme sektörünün 3’üncü çeyrekte yüzde 19 büyüdüğünü duyuran Bakan Karaismailoğlu, mobil abone sayısının 87 milyona yaklaştığını ifade etti. Fiber altyapı uzunluğu ise 2021 senesinde 455 bin kilometreyi aştı.  

BİLİM-TEKNOLOJİ 27.12.2021, 11:59
Karaismailoğlu duyurdu: Mobil abone sayısı, ülke nüfusunu geçti 

Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Adil Karaismailoğlu, haberleşme sektöründeki son gelişmeler hakkında yazılı bir açıklama yaptı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından hazırlanan “Türkiye Elektronik Haberleşme Sektörü 3 Aylık Pazar Verileri Raporu” değerlendirmesinde bulunan Karaismailoğlu, şunları aktardı: “Koronavirüs salgını sonrasında küresel ekonomide daralma yaşanmasına karşın haberleşme sektöründeki ivme, hız kesmiyor. Yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 19 oranında büyüme gerçekleşti. Mobil abone sayısı 87 milyona yaklaşırken fiber altyapı uzunluğu ise 2021 senesinde 455 bin kilometreyi aştı.” 

“Taleple gelen büyüme, fırsatı çevrilmelidir” 

Karaismailoğlu: “Koronavirüs salgını ile küresel anlamda alışkanlıklar da değişti. Hayatın hemen her alanında elektronik haberleşme, dijitalleşme, bilişim, teknoloji hakim olmaya başladı. İnternet aracılığıyla her hizmet taşındı ve buna bağlı olarak da bağlantı sayısı ile kullanılan veri miktarlarında büyük oranda artış görüldü. Ülkemiz ve dünyada artan taleple birlikte sektörde yaşanan büyüme, ilerleyen zamanlarda fırsata çevrilmelidir.” 



“Yatırımlardaki ivme, hayati öneme sahip” 

Karaismailoğlu: “Artan taleplerin yatırıma dönüştürülmesi gerekmektedir. Şu ana kadar bu konuda hiçbir şekilde kapasite sorunu yaşanmamıştır. Bu da yatırımlardaki sürekliliğin göstergesidir. Ekim ayında gerçekleştirilen 12. Ulaştırma ve Haberleşme Şurası’nda elektronik, teknoloji ve haberleşme alanlarında kısa, orta ve uzun vadeli pek çok hedef belirlenmiştir. Sektördeki yatırım, istihdam ve büyüme ivmeleri de bu hedefler doğrultusunda gerçekleştirilmektedir. Yatırım ivmeleri, hayati öneme sahiptir.” 

3,6 milyar TL yatırım gerçekleştirildi 

Karaismailoğlu: “2021 senesinin 3’üncü çeyreğinde sektördeki yatırım artmasıyla birlikte net satış geliri yüzde 19 oranında arttı ve 23,8 milyar TL’yi aştı. Belirtilen dönemde işletmeciler tarafından yapılan yatırımların toplam tutarı ise 3,6 milyar TL seviyesinde oldu. Bu kapsamda mobil abone sayısı 87 milyona yaklaşarak 86,9 milyonu buldu. Abone yaygınlığı ise yüzde 104 olarak belirlendi. Mevcut abonelerin 80,8 milyon kadarı 4,5G abonesi. Makineler arası iletişim abone sayısının 7,2 milyon olduğu görüldü. Taşınan mobil numara sayısı ise toplam 155 milyonu aştı. Belirtilen dönemde ise numara taşıma sayısı 2,6 milyon oldu.” 



Fiber altyapı uzunluğunda tarihi rekor 

Karaismailoğlu: “Genişbant internet abonelerinin toplam sayısı 87,5 milyonu buldu. Bu abonelerin içerisinden 69,7 milyon kadarını ise mobil aboneler oluşturdu. Bir önceki senenin aynı dönemine göre genişbant internet abone sayısında yüzde 8,2 oranında artış yaşandı. Abone sayısındaki en büyük artış yüzde 32,2 oranı ilse ‘Eve Kadar Fiber’ projesinde yaşandı. ‘Kablo İnternet’ projesinin abone sayısında ise yüzde 10,8 oranında artış görüldü. Genişbant abonelerinden sabit kullanım sağlayanların aylık data kullanım ortalaması 206 GB’ye kadar ulaşırken mobil aboneler arasındaki ortalama aylık kullanım 11,3 GB’de sınırlı kaldı. 2021 senesinin 3’üncü çeyreğinde ülkemizdeki toplam fiber altyapı uzunluğu 455 bin kilometreyi geçti. Bu orana göre 2021 içerisinde yüzde 10,1 oranında artış yaşandı. Sektördeki gelişmelerin, 2021 senesinin 4’üncü çeyreğinde de artarak devam etmesi beklenmektedir.” 

Türkiye’nin internet hızı 

Türkiye’nin internetteki ortalama hızı, dünya sıralamasına göre hesaplandığında 140 ülke arasından 53’üncü sırada kalıyor. Sabit internet hızı karşılaştırmalarına göre ülkedeki ortalama internet hızı ise 180 ülke arasında 95’inci sıraya taşındı. 

Yorumlar (0)