Karadeniz'de hamsinin biyoaktif özelliği incelendi

Ordu Üniversitesi’nden bir ekip, 2 yıl boyunca laboratuvarda gerçekleştirdikleri çalışmayla, hamsinin diğer türlerine göre fonksiyonel özelliklerinin iyi olduğu neticesine ulaştı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 15.10.2021, 17:46 17.10.2021, 09:24
Karadeniz'de hamsinin biyoaktif özelliği incelendi

Ordu Üniversitesi, 2 yıl boyunca Karadeniz'de bir çalışma gerçekleştirdi.

Laboratuvar 2 yıllık çalışma

Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından, bölgede en fazla avlanan barbun, palamut, mezgit, istavrit ve hamsi üzerinde biyoaktif özelliği ve kimyasal bileşenin belirlenmesine ilişkin çalışma başlatıldı.

Bu çerçevede Karadeniz Bölgesi'nde, en fazla tutulan ve tüketilen 5 balık türü seçildi. Ordu Üniversitesi’nin laboratuvarında 2 yıl devam eden çalışmadan sonra diğer çeşitlere göre hamsinin, fonksiyonel özelliklerinin iyi olduğu ortaya çıktı.

Hamsi ön planda

Çalışmanın sonucuna göre, hamsinin omega 3'lerden EPA yağ asiti bakımından zengin, antimikrobiyal özelliğinin bulunduğu ve antioksidanın yüksek olduğu belirtildi.

Hamside, esansiyel amino asitlerden biri olan lisin, lösin ile çocuklar için özellikle temel olan histidinin ve arjinin yüksek olduğu tespit edildi.

Ordu Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Sümeyye Şahin, Araştırma Görevlisi Melike Demirkol ile Araştırma Görevlisi Ömer Faruk Çelik tarafından gerçekleştirilen araştırmada, dip balık çeşitlerinden biri olan mezgidin çok az yağlı, buna karşı palamudun protein değerlerinin ise yüksek olduğu ortaya çıktı.

İnsan sağlığı açısından balıkların çok önemli olduğunu ifade eden Sümeyye Şahin, omega 3’ü içermesi bakımından kan basıncını dengelediğini, birtakım kalp hastalıklarından koruduğunu ve bu sebeple kalp dostu olduğunu dile getirdi. Fakat her balığın omega 3 kaynağı olmadığını belirten Şahin, omega 3 ihtiyacını karşılamak amacıyla hamsi gibi yağlı balıkların tüketilmesinin gerekliliğine vurgu yaptı.

Hamsiyle ilgili önemli detay

Bağışıklık açısından balıklardaki biyoaktif bileşiklerin önemine temas eden Sümeyye Şahin, beyin için de bu bileşiklerin faydalı, bazı kanser çeşitlerine karşı koruyucu ve iltihap önleyici özelliklerinin bulunduğuna dikkat çekti.

"Omega 3" söz konusu olunca akıllara ilk olarak balık geldiğini belirten Şahin, bunun da balık yağının içinde olduğunu söyledi ve "Yaptığımız çalışmada hamsinin yağlı olduğu ve omega 3’lerden biri olan EPA değerinin yüksek olduğunu keşfettik." sözlerini kullandı.

“Mevsiminde tüketilmeli”

Pek çok parametre bakımından hamsinin ön plana çıktığını belirten Şahin, bu balığın mevsiminde tüketilmesinin daha iyi olacağını ifade etti.

Mezgit ile ilgili de konuşan Şahin, protein bakımından ön plana çıktığını, fakat yağsız bir balık olması sebebiyle omega 3 kaynağı olmadığını dile getirdi ve “Doktorlar genelde, omega 3 ve D vitamini için özellikle hastalarına balık tüketmelerini öneriyor. Fakat her balığın bütün bunları karşılamadığını, bunların yağlı balık tüketimiyle birlikte karşılanabileceğini, mezgidin yağlı bir balık olarak halk arasında bilindiğini, çalışmada ise bunun böyle olmadığını gördük." açıklamasını yaptı.

İnsan sağlığı açısından önemli

Araştırma Görevlisi Melike Demirkol, insan sağlığı açısından balık tüketiminin ne kadar önemli olduğunu görmek için bu tarz bir çalışma yaptıklarını belirtti. Vücudun dokularının yenilenmesi ve beden sağlığı açısından balıkların faydalı olduğunu dile getiren Demirkol, bu araştırmada, balık çeşitlerinde hangi besin değerinin az veya fazla olduğunu gördüklerini kaydetti.

Yorumlar (0)