Kandilli Rasathanesi

BİLİM-TEKNOLOJİ 16.09.2020, 23:50
Kandilli Rasathanesi

109 Yıldan bu yana hizmet veren kandilli rasathanesi dini günlerin belirlenmesi, tsunami, deprem, astronomi, meteoroloji gibi alanlarda çalışmalar yapıyor. Özellikle deprem araştırmaları ile bilinen rasathane, kurulduğu günden bu yana aynı tepeden gözlem çalışmaları yapıyor.

Gözlemevi anlamında olan rasathane, uzaydaki her çeşit değişikliği gözlemlemek, incelemek ve veriler toplama için kurulur. Yıldız hareketlerini gözlemlemek için kurulan gözlemevleri yüksek noktalara kurulurlar. Çünkü en iyi gözlem yapılabilecek alanlar tepe noktalardır. Kandilli dışında Antalya Toroslarda Kurulu çok gelişmiş rasathanelerde vardır.

Kandilli Rasathanesi Hakkında?

Kökeni 1868 yılına dayanan rasathane ilk olarak Rasathane-i Amire ismi ile Pera tepesinde kuruldu. Meteorolojik gözlemler yapmakta idi. Bağdat, Diyarbakır, Köstence gibi bölgelerden telsizler ile gelen gözlem çalışmaları ile kandilli rasathanesi meteorolojik tahminler yapıyordu. 31 Mar Vakası sırasında tahrip edilmiş ve 1911 yılında Fatih Gökmen tarafından Kandilliye taşınır. 1982 yılında Boğaziçi Üniversitesine devredilir. Osmanlı döneminde 1500’lü yıllarda da rasathane kurulur. Ancak uzun ömürlü olmaz. Birkaç yıl sonra yıkılır.

Kandilli Rasathanesi Ne İş Yapar?

Bünyesinde meteoroloji laboratuvarları, jeomenayetizma, jeofizik anabili dalları ile astronomi, jeodezi, deprem mühendisliği yer alıyor. Bunların yanında astronomi, meteoroloji laboratuvarları da bulunuyor. Enstitü yaşanan depremlerin şiddetini ölçmektedir. Online olarak bu ölçümler paylaşılmaktadır. 1999 depremi ile birlikte daha çok bilinen bir kuruluş olan enstitü içerisinde depremi önceden tahmin etmeye yönelik hareketliliklerde sürekli takip edilir.

Kandilli Rasathanesi Enstitü Müdürleri

1910 yılında hem matematikçi hem de hoca olan Fatih Gökmen tarafından Kandilliye taşınan kandilli rasathanesi günümüzde deprem araştırmaları ile ön plana çıkar. 1991 ile 2002 yıllarında Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara’nın müdürlük yaptığı enstitü 2002 ile 2006 yılları arasında Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu müdürlük yapar. 2006 yılından bu yana ise Prof. Dr. Gülay Altay enstitü müdürlüğü yapmaktadır.

Yorumlar (0)