Kanadalı bilim insanları, laboratuvar ortamında et üretti

Kanada’da bilim insanları yağ ve kas dokusunun bir arada bulunduğu yeni bir et türü geliştirdiğini duyurdu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 25.01.2021, 11:40 26.01.2021, 10:29
Kanadalı bilim insanları, laboratuvar ortamında et üretti

Kanada Hamilton şehrinde McMaster Üniversitesi bilim insanları Prof. Ravi Selvaganapathy ve Prof. Alireza Shanin Shamsabadi, insan nakilleri için doku elde edilmesinde kullanılan bir yöntem vasıtasıyla yağ ve kas hücrelerini istifleyip et üretimi gerçekleştirdi.

Biyomedikal Mühendisliği Profesörü Selvaganapathy, “Bunu yapmak amacıyla başlangıçta fare hücrelerini kullandık ve şu anda tavşan hücreleri üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu türün üretimi, insanların tüketmiş olduğu sığır eti, tavuk ve diğer et ürünleri için de geçerli.” şeklinde konuştu.

Üretilen eti pişirip yediler

Selvaganapathy tabakaların, hücreler ölmeden önce doğal bir şekilde birbirine bağlandığını söyleyerek, tavşan hücrelerinden elde edilen yeni formdaki eti pişirip yendiğini ifade etti.

Son birkaç senede dünyanın birçok noktasında kimi şirket ve grupların bu teknolojiyi araştırdıklarını söyleyen Selvaganapathy, son 5 veya 6 senede dünyanın dört bir köşesindeki kimi şirket ve grupların bu teknolojiyi araştırdığını kaydederek, “Dünya üzerinde hem kas hem de yağdan oluşan doku benzeri yapıyı geliştiren ilk grubuz. Çünkü yağ etin tadını verir.

Bizden önceki gruplar büyümenin kendisine yağı dahil edemedi yalnızca kası geliştirdi. Hem kası hem de yağı birleştirebildik. Kanada’da kültürlü et yetiştirebilen ilk grubuz biz.” dedi.

Ne işe yarayacak?

Ülkelerin zenginleşmeleriyle et tüketimlerinin de arttığını söyleyen Selvaganapathy, tarıma ayrılmış olan arazilerin büyük bir kısmının, hayvanlara yem yetiştirmek için kullanıldığını kaydederek, “Bu teknoloji, su ve toprak kaynakları üzerindeki etkiyi azaltmaya olanak verecek. Böylece tarım alanlarında buğday ve pirinç gibi insanların tüketimi amacıyla mahsul yetiştirmek mümkün olacak. Ormanların tahribatı ve tabi iklim üzerindeki etkiler de azalacak.

Yakında satışa sunulacak

Buldukları teknolojiler vasıtasıyla elde edilen ürünleri ticarileştirmeye başlamak amacıyla “CaroMeats” adlı bir şirke de kuran Shanin-Shamsabadi ve Selvaganapathy ürünlerin yakın bir zamanda piyasaya çıkacağını ifade etti.

Yorumlar (1)