Kanada'da 30 bin yıllık "bebek mamut" bulundu!

Kanada'da bir altın madeni işçileri tarafından bulunan 30 bin yıllık tüylü bebek mamut fosili, bilim insanlarını heyecanlandırdı. Fosili inceleyen Jeolojik Araştırmalar Enstitüsü ve Calgary Üniversitesi araştırmacılar, "Daha önce Kuzey Amerika'da bu kadar eksiksiz bir yünlü mamut fosili bulunmamıştı." açıklamasını yaptı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 25.06.2022, 01:35 27.06.2022, 09:16 Hakan Öksüz
Kanada'da 30 bin yıllık "bebek mamut" bulundu!

Kanada'da araştırmalarını sürdüren bilim insanları, ülkenin Yukon eyaletindeki bir madende bulunan yünlü bebek mamutu fosilini incelemeye aldı. Yaklaşık 30 bin yıllık olduğunu belirtilen mamut fosili, altın madeninde çalışan işçiler tarafından bulundu.

"Kuzey Amerika'da bulunan en eksiksiz mamut fosili"

Bebek mamut fosilinin bulunduğu altın madeninin, Tr'ondek Hwech'in First Nation Yerli bölgesinde yer aldığı kaydedildi. Madencilerin bulduğu fosili inceleyen araştırmacılar, "Heyecan verici bir keşif. Daha önce Kuzey Amerika'da bu kadar eksiksiz bir yünlü mamut fosili bulunmamıştı." yorumunda bulundu.

Bulunan mamut fosiline ilişkin konuşan Yukon Turizm ve Kültür Bakanı Ranj Pillai, "Buzul Çağı araştırmalarında Yukon'un ne kadar önemli olduğunu biliyorsunuz. Bölge bu anlamda uluslararası bir üne sahip. Yünlü mamut fosilinin bulunması bizi heyecanlandırdı." dedi.

Mamuta "büyük bebek hayvan" adı verildi!

Yukon hükümeti ile beraber ortak bir açıklama yapan bölgedeki yerli topluluğu, "Bulunan bebek mamut fosiline 'Nun cho ga' adını verdik. Bu kelime Yerli Han dilinde 'büyük bebek hayvan' anlamına geliyor." ifadelerine yer verdi.

Yaklaşık 30 bin yıl önce yaşadı

Tüylü bebek mamut fosilinin bulunmasının ardından bölgeye gelenler arasında Yukon Jeolojik Araştırmalar Enstitüsü ile Calgary Üniversitesi araştırmacıları da vardı. 

Fosil üzerinde yapılan incelemeler, mamutun yaklaşık 30 bin yıl önce yaşadığını gösteriyor. Gerçekten de bir tüylü mamutla karşılaştığı için oldukça mutlu olduğunu söyleyen paleontolog Grant Zazula, "Bu, benim hayallerimden biriydi ve şimdi gerçeğe dönüştü. Bulunan en eksiksiz buz devri canlılarından birine bakıyoruz." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)