Jüpiter keşif aracı Juno, gezegenin uydusu Ganymede'i fotoğrafladı

NASA'nın (ABD Havacılık ve Uzay Ajansı) Jüpiter keşif aracı Juno, gezegenin uydusu 'Ganymede'i yakın geçişi esnasında fotoğrafladı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 09.06.2021, 22:49 10.06.2021, 17:01
Jüpiter keşif aracı Juno, gezegenin uydusu Ganymede'i fotoğrafladı

NASA tarafından gerçekleştirilen açıklamada, Juno'nun 7 Haziran tarihinde uyduya 1.038 kilometre yaklaştığı, bunun Galileo uzay aracının Mayıs 2000 tarihinde gerçekleştirdiği geçişten beri en yakın temas olduğu kaydedildi.

Çizgiler ve kraterler görüldü

Juno'nun geçişi esnasında çektiği iki fotoğraf, Dünya'ya ulaştı. NASA, fotoğrafları resmi internet sitesi üzerinden yayımladı.

Biri Juno'nun 'Junocam' ismi verilen optik kamerası, diğeri ise 'Yıldız Referans Ünitesi' ismi verilen yeşil filtreli karanlık görüş kamerası tarafından kayda alınan fotoğraflarda, uydunun yüzeyi tüm çizgileri ve kraterleriyle net bir şekilde görülebiliyor.

Juno Baş Araştırmacısı Scott Bolton, "Bir uzay aracı, bu jenerasyonda ilk defa bu dev uyduya bu denli yaklaşıyor. Bilimsel neticelere varmak için acele etmeyeceğiz. Şu an için bu göksel ihtişamın keyfini çıkarıyoruz." sözlerini sarf etti.

Güneş Sistemi'nin en büyük 9. cismi

Jüpiter'in yörüngesinde toplam 79 uydu bulunuyor. Bunların en büyüğü olan Ganymede, Güneş Sistemi'ndeki 9. en büyük cisim. Merkür gezegeninden büyük olan Ganymede, Güneş Sistemi'nde kendi manyetik alanı olan tek uydu olarak da öne çıkıyor.

NASA'nın 2011 senesinde uzaya fırlattığı Juno keşif uydusu, Temmuz 2016 tarihinde Jüpiter'e vardığından beri gezegenin yörüngesinde keşif faaliyetine devam ediyor.

Yorumlar (0)