JUICE görevi ile Jüpiter'in sırları çözülecek

ESA (Avrupa Uzay Ajansı) tarafından geliştirilen JUICE (Jupiter Icy Moons Explorer) misyonu Jüpiter'de hayat sorularını yanıtlamak üzere Nisan 2023 tarihinde başlayacak.

BİLİM-TEKNOLOJİ 28.07.2022, 01:04 28.07.2022, 15:41
JUICE görevi ile Jüpiter'in sırları çözülecek

ESA tarafından gerçekleştirilen açıklamada, 'JUICE' Avrupa'nın Fransız Guyanası'nda bulunan Spaceport'tan Ariane-5 roketiyle önümüzdeki nisan ayında fırlatılacak.

Roketin hedefinin, katmanlar halinde ortaya çıkarılacak olan Jüpiter sistemi olduğu öğrenildi.

Uzay aracı, bahse konu dev gaz gezegenini ve okyanus ihtiva eden Eurpa, Callisto ve Ganymede adlı üç uydusunu detaylı bir şekilde inceleyecek.

Yedi senelik yolculuk...

JUICE uzay aracı yedi senelik yolculuğunun ardından 2030 yılında sisteme vardığında, Jüpiter'i uzun zaman alan keşifler ve ilerleyen dönemdeki gezegenler arası misyonlar için potansiyel bir aday konumuna getirecek sırlarını çözmesi öngörülüyor.

ESA tarafından yapılan açıklamada, misyonda uydular ile gezegenin kendi aralarındaki enerji alışverişinin detaylı olarak inceleneceği, Jüpiter sisteminin meydana gelişi hakkında bilginin de sağlanabileceği yorumunda bulunuldu.

Söz konusu açıklamada, bunlara ek olarak görevdeki en büyük amacın 'Jüpiter sisteminde hayat belirtilerine ulaşmak ve uyduların hayat için gerekli olan yapı taşlarını ihtiva edip etmediği öğrenmek' olacağı kaydedildi. 

Açıklamada, "JUICE uzay arası, uyduların gizli atmosferlerini, yüzeylerindeki aktivitelerini, yörüngelerini, gelgit etkilerini, ısıtma sürecini, manyetizmasını ve okyanuslarını inceleyerek hayat için gerekli şartların olup olmadığını bulacak." bilgisi aktarıldı. 

Yorumlar (0)