Jeff Bezos, Elon Musk'ı "uzay boşluğuna" yollamaya hazırlanıyor

Jeff Bezos’un Amazon’u, Elon Musk’ın Starlink’ine rakip olduğunu duyurdu. Amazon, yakın bir zamanda uzaya 3 binden fazla uydu gönderecek. Uyduların fırlatılması içinse çoktan 3 roket şirketiyle anlaşmaya varıldı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 06.04.2022, 09:56
Jeff Bezos, Elon Musk'ı "uzay boşluğuna" yollamaya hazırlanıyor

Elon Musk’ın sahibi olduğu Starlink, SpaceX bünyesinde uydu interneti erişimini sağlamak amacıyla bir uydu takımyıldızı inşa etti. Seri olarak üretilen ve yer istasyonlarıyla beraber çalışan binlerce küçük uydu, bir süre önce dünyaya “elveda” diyerek uzaya gönderildi. Türkiye semalarında özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde çıplak gözle görünerek uzaya çıkan uydular, dünyanın farklı ülkelerine çoktan internet hizmeti vermeye başladı. Öyle ki savaş sebebiyle siber saldırılara ve ağ kesintilerine maruz kalan Ukrayna halkı, Starlink uyduları sayesinde şu anda internet kullanabilir hale geldi. 



Jeff Bezos, Elon Musk’a meydan okuyacak

Öte yandan dünyanın en ünlü şirketlerinden olan Jeff Bezos’lu Amazon, Starlink’e rakip olacak bir projesini faaliyete geçirmek için gün sayıyor. Şirket, 3 bin tane uydunun uzaya gönderilmesi için 3 farklı roket şirketiyle anlaşmaya varmış durumda. Arianespace, Lockheed Martin ve Boeing’in ortak girişimi olan United Launch Alliance isimli 2 deneyimli roket üreticisinin yanı sıra Jeff Bezos’un imzasını taşıyan füze geliştirme şirketi Blue Origin, işin içinde bulunuyor. Amazon’un uzaya ulaşma projesinin ise 2022 veya 2023’te gerçekleştirileceği düşünülüyor.



Projenin mali detayları henüz açıklanmadı

Söz konusu büyük projenin Bezos’a maliyeti henüz açıklanmadı. Elon Musk’ın SpaceX fırlatma projesinin ise Amazon ile ortaklık metni imzalamaması dikkat çekti. Amazon’un “Project Kuiper” isimli uzay tabancı internet erişimi platformu da SpaceX’in Starlink’i ile rekabete başladıklarını duyurdu. Dünyanın en zengin isimleri arasında daima ilk 3 sırada bulunan Jeff Bezos ile Elon Musk’ın ABD ve NASA’nın yüksek fiyatlı işleri dahil olmak üzere pek çok sektörde rekabet halinde olduğu biliniyor.

Yorumlar (0)