Japonya'nın kuzeyinde bulundu: Makas elli dinozor!
Japonya'nın kuzeyindeki adaların birinde bulunan dinozor fosilinin el yapısı dikkat çekti. Araştırmacılara göre bu dinozor, makasa benzeyen ellerini bitki kesmek için kullanıyordu.

Bilim insanları, yaklaşık 150 milyon yıl boyunca yeryüzünde hüküm süren ve esrarengiz biçimde yok olan dinozorlarla ilgili araştırmalarını sürdürüyor. Yapılan bir araştırma, Asya kıtasında yaşadığı tespit edilen bir dinozor türünün, ellerini, diğer canlılardan çok farklı biçimde kullandığını ortaya koydu.
Söz konusu dinozorun kalıntılarının, Japonya'da bulunan en genç "therizinosaur" fosili olduğu kaydedildi. Bu dinozor türünün, ellerini makas gibi kullandığı ve bitkileri kestiği ifade edildi. Edward Scissorhands adlı film karakterinden hareketle dinozora "Makas Eller" denilmeye başlandı.
Asya'daki deniz tortullarında bulundu
Bu ilginç dinozor türüne ait bilgiler, Japon ve ABD'li araştırmacıların çalışmalarıyla ortaya konuldu. Araştırmanın bulguları, 3 Mayıs'ta Bilimsel Raporlar dergisinde paylaşıldı. Asya'daki deniz tortullarında tespit edilen fosil, bilim çevrelerinde ilgi uyandırdı. İlginç el yapısına sahip bu dinozora "Paralitherizinosaurus japonicus" ismi verildi.
"Paralitherizinosaurus" kelimesinin "deniz kenarındaki sürüngen" manasına geldiği kaydedildi. Fosilin bulunduğu Japonya'yı onore etmek için "japonicus" kelimesinin de dinozorun ismine eklendiği belirtildi.
Anthony Fiorillo: 80-82 milyon yıl önce yaşamış!
Dinozorun yaşadığı döneme ilişkin açıklamada bulunan Roy M. Huffington Yer Bilimleri Bölümü profesörü Anthony Fiorillo, "Bulgularımıza göre bu ilginç dinozor türü, 80-82 milyon yıl önce yaşamış. Türü therizinosaur olan bu canlının el yapısı ilgimizi çekti. Ellerini diğer canlılar gibi 'avını yakalamak' değil, 'kesmek' için kullanıyordu. Bu hayvanların daha çok kıyılarda yaşamayı tercih ettiği anlaşılıyor." dedi.
Kuzey Amerika'da da rastlandı
Araştırmalara göre "Paralitherizinosaurus japonicus" türüne ait bu dinozorun fosillerine Kuzey Amerika'da da rastlandı. Daha önceki yıllarda Japonya'nın kuzeyindeki Nakagawa Adası'nda bulunan fosillerin, veri eksikliğinden dolayı anlamlandırılamadığı kaydedildi.