Japonlar duyurdu: Sivrisinekle kanser dedektörü geliştirdik!

Japon araştırmacılarca sivrisineğin 100’ün üzerinde kokuyu algılayabilen koklama duyusuyla kanser dedektörünün geliştirildiği duyuruldu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 17.01.2021, 14:06 18.01.2021, 09:07
Japonlar duyurdu: Sivrisinekle kanser dedektörü geliştirdik!

Japon araştırmacılar tarafından sivrisineğin koklama duyusuyla beraber kanser dedektörünün geliştirildiği kaydedildi.

Ülkede ulusal basında yer alan haberlere göre Tokyo Üniversitesi’nden Prof. Takeuçi Şoji’nin liderliğinde bulunan ekip, sivrisineklerin insan terinde yer alan bir “oktenol” kimyasalını saptayabilen koku alıcılarını inceledi.

Koku alıcısıyla yapay hücre zarı üretildi

Ekip tarafından sivrisineğin insan terinde yer alan ve karaciğer kanserinin biyogöstergesi olarak bilinen “oktenol”ü tespit eden koku alıcısını yerleştirip yapay bir hücre zarı üretti.

Yapay zar arasında iyonların geçişi esnasında gerçekleşen elektrik akımını fark eden sensör geliştiren ekip, bir beslenme çantası büyüklüğündeki prototiple milyarda bir yoğunluğa sahip nefes numunelerinde yer alan “oktenol”ü 10 dakikada saptayabildi.

10 sene içerisinde pratik kullanıma hazır

Kanser hastalarının nefeslerinde yer alan koku yayan maddeyi tespit edebilmek amacıyla düşük bir maliyetle üretilmesi planlanan dedektörün 10 sene içinde pratik bir şekilde kullanıma sunulması düşünülüyor.

Sivrisineğin anteninde yaklaşık olarak 100 çeşit koku alıcısı bulunuyor ve bu alıcıların her bir tanesi özel koku yayan maddeleri belirleyebiliyor. Bütün bu alıcılar koku alma hücrelerinin yüzeyinde yer alıyor.

Kokuyu tespit eden reseptörler, özel koku molekülleriyle birleştirildiği zaman, iyonları hücre içerisine alabilmek amacıyla hücre zarının yüzeyinde bir delik açıyor ve böylece koku saptanmış oluyor.

Yorumlar (0)