James Webb Uzay Teleskobu'nun seferi bir kez daha ertelendi

NASA, şiddetli rüzgar sebebiyle yeni nesil James Webb Uzay Teleskobu'nun  fırlatılışın ertelendiğini ve yeni tarihinin 25 Aralık şeklinde değiştirildiğini duyurdu. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 23.12.2021, 12:06 24.12.2021, 10:19
James Webb Uzay Teleskobu'nun seferi bir kez daha ertelendi

Hubble Uzay Teleskobu'nun halefi olarak yorumlanan James Webb teleskobunun fırlatılışı, bir defa daha ertelendi.

Şiddetli rüzgar engeli

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı, şiddetli rüzgar sebebiyle Hubble'ın yerini alması beklenen yeni nesil James Webb Uzay Teleskobu'nun fırlatılışının ertelendiğini açıkladı.

Daha önce NASA’nın 18 Aralık'tan 22 Aralık'a ertelediği fırlatmanın, son hazırlıkların tamamlandığı esnada tespit edilen şiddetli rüzgar sebebiyle tekrar ertelendiği ve 25 Aralık Cumartesi günü bu işlemin yapılabileceği bildirildi. Güney Amerika'nın kuzeydoğusunda yer alan Fransız Guyanası'ndaki platformda fırlatma işlemi kapsamında bekletilen teleskobun şu anki koşullarda fırlatılması halinde şiddetli rüzgar sebebiyle rotasından çıkabileceği ve parçalanabileceği aktarıldı.

Evrenin tarihine ışık tutacak

NASA'nın, Kanada ve Avrupa uzay ajanslarıyla ortak bir şekilde yaptığı çalışmasının ürünü olarak ortaya çıkan Webb, bugüne kadar yapılmış en güçlü ve en büyük bilim gözlemevi Hubble’ın halefi olarak değerlendiriliyor.

10 milyar doların harcandığı ve Kızılötesi tekniğine sahip olduğu belirtilen son teknoloji ürünü Webb, gelişmiş optik donanımları vesilesiyle Güneş sisteminden en uzak galaksilere kadar evrenin tarihinin bütün aşamalarını araştırabilecek.

Yorumlar (0)