James Webb kritik aşamayı da geçti

NASA'nın uzaya fırlattığı en kuvvetli uzay teleskobu olan James Webb, ayna açılışı basamadığını da tamamlayarak son şeklini aldı. James Webb'in dev aynası, uzaya fırlatılışının 14'üncü gününde açıldı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 09.01.2022, 00:15 10.01.2022, 09:27
James Webb kritik aşamayı da geçti

NASA'nın 25 Aralık 2021'de uzaya fırlattığı en kuvvetli uzay teleskobu olan James Webb, ayna açılışı basamadığını da tamamlayarak son şeklini aldı. Uzaya fırlatılışının 14'üncü gününde dev altın aynası açılan Webb, sonuncu ayna panelinin de açılmasıyla birlikte petek şeklini aldı. Teleskobun açılışına ait görseller NASA tarafından yayımlandı.

"Son şeklini aldı"

NASA'nın resmi sosyal medya hesabı üzerinden gerçekleştirilen açıklamada, "Fırlatmanın akabinde James Webb, bir sonraki dönüm noktasına ulaşmış oldu. Aynaların yerleşimi sonlandı ve yeni jenerasyon teleskop son şeklini almış oldu." ifadelerine yer verildi. 7 tonluk teleskobun 6,5 metrelik dev altın aynası NASA'nın şimdiye dek ürettiği en büyük ayna olma özelliğini taşıyor. James Webb, açılan aynası ile artık uzayda daha fazla ışık toplayacak. Bu sayede de Hubble uzay teleskobundan 100 kat daha net görüşe sahip olacak.

Evrenin sırlarını araştıracak

NASA'nın Hubble Uzay Teleskobu'nun yeni nesli olarak hazırlanan James Webb Uzay Teleskobu, ilerleyen dönemde evrenin tarihini detaylı bir şekilde inceleyecek. 6,2 ton ağırlığında ve 6,5 metre genişliğinde ayna ile çerçevelenen teleskobun önümüzdeki 10 senenin önde gelen gözlemevlerinden biri olacağı belirtiliyor. James Webb, evrendeki tüm cisimlerden gelen sinyalleri algılayarak Dünya dışında hayat olup olmadığına yönelik önemli ipuçları toplayacak.

Adını NASA'nın eski yöneticilerinden James Webb'den alan teleskop, geçtiğimiz yıl 25 Aralık günü Fransız Guyanası'ndaki Kourou Uzay Üssü'nden uzaya fırlatılmıştı.

Yorumlar (0)