James Webb fotoğrafladı: İşte yıldız fabrikası Tarantula Nebulası!

James Webb Uzay Teleskobu, yaklaşık 180 bin ışık yılı uzakta yer alan Tarantula Bulutsusu'nun fotoğraflarını çekti. Bilim insanları, fotoğraflardan hareketle Büyük Patlama ile ilgili yeni fikirlere ulaşmak istiyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 07.09.2022, 14:54 08.09.2022, 16:05 Hakan Öksüz
James Webb fotoğrafladı: İşte yıldız fabrikası Tarantula Nebulası!

Gözlemciler tarafından yüzyıllar önce keşfedilen ve yıldız olduğu zannedilen Tarantula'nın, daha sonra bir bulutsu olduğu anlaşılmıştı. Nicolas Louis de Lacaille, 1751 yılında yaptığı gözlemler ve hesaplamalar sonucu, Tarantula'nın bir yıldız olmadığını ortaya çıkarmıştı. Bilim insanları, yaklaşık 260 yıl önce bir bulutsu (nebula) olduğu anlaşılan Tarantula Bulutsusu ile ilgili gözlemler yapmaya devam ediyor.

Yaklaşık 180 bin ışık yılı uzakta yer alıyor

Nebula adı verilen oluşumlar, uzaydaki gaz, helyum ve çeşitli iyonize gazların bir küme halinde toplanmasıyla meydana geliyor. Dünya'ya uzaklığı yaklaşık 180 bin ışık yılı olan Tarantula Bulutsusu Kılıçbalığı Takımyıldızı yönünde bulunuyor. En popüler nebulalardan biri olarak bilinen Tarantula Bulutsusu, James Webb Uzay Teleskobu tarafından fotoğraflandı. 

Fotoğraflar neden önemli?

Büyük Patlama'nın ardından yaşanan yıldız oluşumları sırasında meydana gelen kimyasal olayların benzerinin, Tarantula Bulutsusu etrafında gerçekleştiği düşünülüyor. Tarantula Bulutsusu'ndan gelen hayranlık uyandırıcı fotoğrafları inceleyen bilim insanları, evrenin oluşumuna dair yeni fikirler edinmek istiyor.

Yorumlar (0)