James Webb fırlatıldı

NASA'nın (ABD Havacılık ve Uzay Ajansı), dünyanın en gelişmiş ve en büyük uzay teleskobu James Webb'i uzaya doğru fırlattığı açıklandı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 25.12.2021, 18:53
James Webb fırlatıldı

Fırlatılması daha evvel çeşitli sebeplerle birçok defa ertelenen James Webb, bugün naklen yayında Güney Amerika'nın kuzeydoğu bölgesindeki Fransız Guyanası'nda bulunan platformdan uzaya fırlatıldı.

James Webb'in gezegenimizden yaklaşık olarak 1,6 milyon kilometre uzaklıktaki yörüngeye yaklaşık olarak 1 ay sonra yerleşmesi öngörülürken, 2022 yılında ilk görüntü ve verileri toplamaya başlayacağı bildirildi.

Evrenin tarihini inceleyecek

NASA, söz konusu teleskobun 6,5 metre boyunca uzayabilen aynası sayesinde çok daha fazla ışık toplayabileceği ve daha çok ayrıntının gözlemleneceğini duyurdu.

Kızılötesi tekniğine sahip olan ve 10 milyar dolar (110 milyar lira) harcanan son teknoloji ürünü teleskop, ileri optik bileşenleri sayesinde güneş sisteminden görülebilen en uzak galaksilere dek evrenin tarihinin bütün aşamalarını detaylı bir şekilde inceleyebilecek.

NASA'nın Kanada ve Avrupa uzay ajansları ile ortak faaliyetlerinin ürünü olan Webb, şu ana dek yapılmış en güçlü ve en büyük gözlemevi Hubble Uzay Teleskobu'nun halefi olarak tanımlanıyor.

Yorumlar (0)