James Webb bir ilki başardı

NASA'nın (ABD Havacılık ve Uzay Ajansı) James Webb Uzay Teleskobu, ilk defa Güneş Sistemi'nin dışında yer alan ötegezegende kuvvetli toz fırtınası saptadı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 23.03.2023, 21:30
James Webb bir ilki başardı

ABD Havacılık ve Uzay Ajansına göre, James Webb Uzay Teleskobu ile kayda alınan toz fırtınası, gezegenimize yaklaşık olarak 40 ışık yılı uzaklıkta olan ve Güneş Sistemi'nin dışında yer alan 'VHS 1256b' olarak da bilinen bir ötegezegende gerçekleşiyor.

Uzay teleskobunca belirlenen fırtınanın, gezegenimizdeki kurak bir yerde karşılaşılan ve silikatlardan meydana gelen örneklerin aksine çok daha fazla kaya parçacıklarından oluşan bir sis kümesi olduğu kaydediliyor.

"Sonsuz bir potansiyele sahibiz"

James Webb'den alınan bilgileri detaylı bir şekilde inceleyen Arizona Üniversitesinden uzman bir ekip, bulgularda, 'olağanüstü netlikte' karbonmonoksit, metan gazı ve su gözlemlendiğini ve bunun haricinde karbondioksit varlığını gösteren kanıtların da görüldüğünü belirtti.

Santa Cruz California Üniversitesinden Andrew Skemer, bahse konu gözleme dair, "Hiçbir teleskop, yegane bir hedef için eş zamanlı olarak bu denli fazla bilgiye ulaşamamıştı. Ötegezegenin dinamik hava ve bulut sistemlerini detaylandıran teleskoptan yegane bir görüntüde çok fazla sayıda molekül görebiliyoruz." yorumunda bulundu.

Önümüzdeki aylarda gözlem hakkında edinilecek daha da fazla bilgi olduğuna işaret eden İskoçya'daki Edinburgh Üniversitesinden Beth Biller ise "Yalnızca birkaç saatlik gözlemle ilave keşifler gerçekleştirmek için sonsuzmuş gibi görünen bir potansiyele sahip olduğumuzu söyleyebilirim." ifadelerine yer vererek gözlemin önemine vurgu yaptı.

Yorumlar (0)