İTÜ'den büyük başarı: Bir saniyede tespit ediyor

İTÜ (İstanbul Teknik Üniversitesi), koronavirüsü anlık olarak tespit edebilen polimerik bir malzeme kullanarak test kiti geliştirdi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 05.06.2022, 18:15
İTÜ'den büyük başarı: Bir saniyede tespit ediyor

İTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü'nden Prof. Dr. Yusuf Yağcı önderliğinde, doktora öğrencisi Tuğba Çeliker ile Ege Üniversitesi'nden araştırmacılar, COVID-19'u cep telefonu bazlı hızlı tanı kitiyle anlık olarak tespit edebilmek maksadıyla çalışma yaptı.

Laboratuvar koşullarında prototip geliştirmek maksadıyla sürdürülen faaliyet çerçevesinde, yeni bir sentetik yöntem kullanılarak biyo ve floresans uyumlu polimerik bir malzemeyle kağıt bazlı bir tanı kiti tasarlandı.

Söz konusu sistemle COVID-19 ve varyantları, tükürükten edinilen numuneyle bir saniye gibi kısa zamanda tespit edilebilecek.

"Yüzde 95 başarı sağlandı"

Prof. Yağcı, "Koronavirüs hastalarından edinilen numuneler, bir kağıdın üzerine damlatıldı ve floresans özellikleri sebebiyle üzerine ışık verildiğinde parlayan bir görünüm sergiledi. Bu da pozitif netice anlamına geliyor." şeklinde konuştu. 

Yağcı, bahse konu sistemi solunum yoluna tutunan diğer virüslerine de entegre etmek ve çoklu bir test kiti tasarımı yapmak istediklerini belirtti. 

Günümüzde kullanılan PCR testlerinin sonucunun çıkmasının uzun süre aldığını ifade eden Yağcı, sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

"Bu kiti hastalar kolay bir şekilde kendilerine uygulayabilecek. Neticeyi anlık olarak görebilecekler. Bu özellik ilerleyen yıllardaki salgın dönemlerinde farklı virüslere karşı da uygulanabilecek. Uygun maliyetli olduğunu da söyleyebilirim. Testlerdeki başarı oranımız ise yüzde 95 seviyesinde."









Yorumlar (0)